Капитализацията на публичните застрахователи в Румъния се срина

Четирите румънски застрахователни компании, чиито книжа се търгуват на Букурещката фондова борса – Agras, Asirom, Ardaf и Astra, са загубили близо 241 млн. евро от пазарната си капитализация през миналата година

Четирите румънски застрахователни компании, чиито книжа се търгуват на Букурещката фондова борса – Agras, Asirom, Ardaf и Astra, са загубили близо 241 млн. евро от пазарната си капитализация през миналата година, или близо три пъти повече от това, което са спечелили през 2007 година, писа в. “Зиарул финанчияр”.
Причината за това е общият спад на капиталовия пазар в северната ни съседка през 2008 година.
Най-големи загуби са претърпели акциите на Astra, намалявайки пазарната си стойност с цели 81,6 процента.
Компанията, контролирана от румънския бизнесмен Дан Адамеску, приключи първите девет месеца на миналата година с повишение от 79% в приходите си и чиста печалба от 360 000 евро. Подобно на инвеститорите у нас обаче, в Румъния също не се отделя вече особено голямо внимание на финансовите резултати на компаниите. Те широко са пренебрегнали и очакваното уреждане на застрахователен иск за рекордните 7 млн. евро от повреден самолет на авиокомпанията TAROM.
Силен спад са отчели и акциите на Ardaf, които се понижават с 54,8%, след като бяха спрени за търговия за няколко месеца. В резултат на намаляването на капитала, пазарната капитализация на компанията се е понижила с 82,67%.
Трети по спад са били акциите на Asirom, чиято пазарна капитализация е намаляла през изминалата година с 50%. Asirom е собственост на Vienna Insurance Group, която намали дела си в компанията през пролетта на 86 от 98% преди това.
Книжата на Agras, са загубили от стойността си 41,5%.
За сравнение през миналата година пазарната капитализация на фондовата борса в Румъния се понижи с 58,3 на сто до 44,11 млрд. леи (10,27 млрд. евро).
В момента на изключително концентрирания румънски застрахователен пазар работят общо 43 компании от сектора, а четирите публични дружества не са сред лидерите по пазарен дял. Четирите водещи компании от сектора – Allianz-Tiriac, Omniasig, ING Viata и AIG Life формират над 60 процента от съвкупната печалба на пазар.
В Букурещ са базирани и подразделенията на две български компании от сектора – Euroins Romania (бившата Asitrans Asigurаri), което беше придобито от българския публичен застрахователен холдинг през 2007 година, както и един застрахователен брокер Marins International Insurance and Reinsurance Broker, който беше регистриран в края на август миналата година.
Insurance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *