Меркел оказва натиск за реализацията на „Северен поток“

Германският канцлер Ангела Меркел засили натиска си за подкрепата на проекта за газопровод „Северен поток”. Според нея реализацията няма да засили енергийната зависимост на Европа от доставките на руски газ, предава EUobserver.

В писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и до Мирек Тополанек, председателстващ ЕС, Меркел обяви своята подкрепа за изграждането на газопровода „Северен поток”, който ще свърже Русия и Германия. Този ход идва само ден след като ЕК отпусна 250 млн. евро за „Набуко” и след изказванията на чешкия премиер Тополанек, че двата газопровода на „Газпром” – „Северен поток и „Южен поток” могат да застрашат изпълнението на европейския проект.

Според германския канцлер обаче „Северен поток”, „Южен поток” и „Набуко” са необходими за Европа и политиците трябва да покажат политическа воля за реализацията им.

„Северен поток” обаче е силно критикуван от Балтийските страни, Полша, Финландия и Швеция. Причината са притесненията, че газопроводът може да наруши околната среда.

Сделката за „Северен поток” беше одобрена от предишния канцлер на Германия – Герхард Шрьодер, който в момента заема пост в борда на директорите на „Газпром”. В консорциумът за изграждането му се включват още германските компании Eon Ruhrgas и BASF, както и холандската компания Gasunie.

econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *