Карлос Слим вече има почти 60% в Telekom Austria

Мексиканският магнат Карлос Слим си осигурява все по-голям дял в Telekom Austria – собственик на най-големия мобилен оператор в България „Мобилтел“. Във вторник европейската компания обяви, че е приела офертата на Слим през телекома си America Movil да купи нов пакет от 38.44 млн. акции, което означава 8.68% дял. По този начин America Movil получава 59.70% от собствеността на Telekom Austria. Мексиканският магнат е предложил на акционерите цена от 7.15 евро на акция, което означава, че цената на целия пакет е 274.82 млн. евро. Транзакцията вече е факт и е отразена в структурата на собственост на Telekom Austria. Според нея Слим е купил част от акциите, оставени за свободна продажба при последната сделка, когато мексиканският гигант се сдоби с 51.02% от австрийската компания. Тогава за търговия на борсата бяха оставени 20.78% от книжата на телекома. Сега, след поредната сделка, тази част се свива до 11.88%. Австрийската държава запазва своето участие в Telekom Austria от 28.42%, чрез своето дружество ÖIAG. Това всъщност й гарантира правото на вето върху важни за оператора решения, което би загубила, ако делът й падне под 21%.
Според австрийската група предложението на Слим е отправено през май 2014 г., а задължителният период за крайно одобрение на сделката е изтекъл на 16 октомври.

Предложение за 1.4 млрд. евро

През април America Movil отправи предложение към акционерите на Telekom Austria да купи 197.8 млн. акции, или 44.67% от компанията за общо 1.41 млрд. евро, показват официалните документи, качени на страницата на европейския телеком. От тях става ясно, че офертата на Слим е била при 7.15 евро за акция, или около 10% премия от средната цена на книжата за последните шест месеца. По това време Карлос Слим разполагаше с 26.8% от телекома чрез Carso Telecom (25.02%) и свързания със семейството му фонд AMX Capital (1.79%). През юли австрийското дружество обяви, че акционерите са одобрили продажбата на 103.97 млн. акции за общо 743.44 млн. евро.
Реално новата транзакция е втори пакет от предложението на Карлос Слим, отправено през април. Така след поредния трансфер на акции мексиканският милиардер притежава 59.70% дял в Telekom Austria, като общата стойност, която е платил досега за разширяване на собствеността си, е 1.018 млрд. евро.

Европейско разширяване

Telekom Austria е собственик на „Мобилтел“ в България, както и на мобилни оператори в Австрия, Беларус, Хърватия, Словения, Сърбия, Македония и Лихтенщайн. Компанията планира да увеличи до края на годината капитала си с 1 млрд. евро, за да може да разшири допълнително бизнеса си в Европа. Тези средства ще бъдат използвани за инвестиции в инфраструктура и нови технологии, което означава, че част от парите могат да дойдат и в българското звено. От гледна точка на Карлос Слим пък придобиването на мажоритарен дял в Telekom Austria му дава възможност да стъпи на европейския телеком пазар. Първият му опит да направи това беше неуспешен. Той опита враждебно да придобие контролния пакет акции в холандския оператор KPN, но сделката беше блокирана в последния момент от местни организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *