Българин от Канада изобрети болид със скорост над 130 км/ч

Българският емигрант в Канада Георги Георгиев е направил гениално изобретение – създал е болид, който развива скорост от над 130 километра в час. Макар този вид велосипед има за двигател само мускулната сила на колоездача, той е свръхлек и с аеродинамична форма, така че може да развие високата скорост. Изобретението е предизвикало интереса и на учените от университета „Бритиш Каламбия” в канадския град Ванкувър, които преди няколко години са провели специални изследвания на болида, като го поставили в аеродинамичен тунел. Месец по-късно те публикували доклад, че велосипедният болид „Варна” има най-съвършената аеродинамика, създавана някога от човек. Това заключение се потвърждава и от изумителните рекорди, поставяни от болизите на георги и управлявани от пилота на Георги – Сем Уитингам, бивш пистов колоездач от националиня отбор на Канада. През миналата година един от болидите на Георги вписа името си в историята като смаза световния рекорд и разви над 132 км/ч. За пръв път превозно средство с двигател една човешка сила достигна 1/10 от скоростта на звука.
В годините изобретението на Георги е претърпяло много промени, но винаги носи името „Варна”, на името на родния му град.

Той напуска България преди 40 години и заминава за Канада. В момента обитава малкия остров Гавриола в Тихия океан. Там българинът е създал работилница, в която произвежда своите болиди. Те са изработени от въглеродни нишки и специална сплав. Колелетата са дискови и изключително тънки. Усилието е анаеробно и поставя на жестоко изпитание силата и издържливостта на колоездачите, които се засилват цели 10 км. Кабината се запечатва със специална лепенка, така че в нея да не прониква въздух, който да нарушава аеродинамиката.
По професия Георгиев не е нито механик, нито инженер. Той е скулптор, но в годините се е отдал на своите изобретения. Георги няма математически познания, не ползва компютър, а разчита на интуицията си. Има нещо вътре в мен, което ми подсказва какво трябва да направя, казва Георги.
Георгиев от десетилетия печели и състезанието с велосипедни болиди, което всяка есен събира в пустинята Невада най-бързите хора на планетата. Свръхлеките му изобретения държат на практика всички световните рекорди. Многобройни екипи от цял свят, въоръжени с корпоративни спонсори, екипи от учени, олимпийски колоездачи, механици, специалисти правят безплодни опити да детронират гениалния българин и неговата „Варна”. Дискавъри и други престижни медии са правили десетки репортажи за нашия сънародник, който е почти непознат у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *