Каролев: Хората живеят добре при ръст на икономиката, а не на парите в бюджета

Хората живеят добре когато икономиката расте, а не бюджетът – той само преразпределя средствата, заяви икономистът Владимир Каролев в ефира на bTV.

Той посочи, че развитието на икономиката ни зависи от външната среда и от реформите, но допълни, че трудно може да бъде направена прогноза за развитието на страната заради политическата нестабилност.

Спира се пенсинонната реформа, промените в МВР и отбраната, допълни още Каролев. Мартин Димитров, бивш съпредседател на „Синята коалиция”, обаче контрира, че реформи се правят, когато правителството е силно и има нужното доверие.

Още по темата
В. Каролев: Повече помощи за бедните ще има, като се намалят тези за богатите
Няма нужда от актуализация на бюджета, според Каролев

„Липсата на доверие води до сериозни проблеми за кабинета и пътят му е само надолу“, каза още той. За него актуализацията на бюджета е съвсем ненужна и посочи, че има няколко мерки, които правителството на Пламен Орешарски можеше да предприеме и те щяха да донесат успех – съкращаването на разходите на администрацията, както и намеренията за затягане на работата на агенция „Митници”.

„Правителството обаче се отказва от тези намерения и сега министрите само се защитават“, смята още Мартин Димитров. Той посочи два пътя за оздравяване на икономиката – външни инвеститори и насърчаване на малкия и средния бизнес.

Политикът отрече категорично тезата, че протестите, продължаващи вече 50 дни, трябва да бъдат прекратени, за да „не се плашат инвеститорите”. „Това означава, че казваме на хората – знаем, че правителството не може да се справи, но трябва да ги оставим да работят”, допълни още Димитров.

Владимир Каролев коментира и актуализацията на бюджета. Според него това не е сериозен проблем и 1 млрд. лева не е толкова огромна сума, която да бъде връщана от няколко поколения българи, каквито изказвания имаше в Народното събрание вчера. Каролев обаче се съгласи, че обясненията за актуализацията са основно политически, а не икономически.

„Къде е антикризисната програма на правителството, щом се очаква рецесия през зимата, прогнозирана от председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев“, попита още Каролев. Според него в плана на Орешарски има положителни предложения, но повечето мерки са популистки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *