3000 българи на работа в чужбина

За първото полугодие с посредничеството на Агенцията по заетостта 3 000 българи са заминали на работа в чужбина.
1 000 български граждани са започнали работа по линия на европейската мрежа за заетост ЕURES, чийто член е Агенцията по заетостта.
През периода за сезонна селскостопанска работа в Испания са заминали 733 души, за Дания са били одобрени 33, а в Германия в хотелиерството и ресторантьорството и други дейности са заминали за сезонна работа 77 българи.
Работа като домашни помощници в Германия са започнали 95 българи, а 1 062 са одобрени за работа в строителството в Израел.

Във връзка с кампанията за бране на боровинки в Швеция Агенцията по заетостта съветва българските граждани, които заминават за бране на боровинки в Швеция, да не се доверяват на случайни лица и фирми, които обещават работа в Швеция.
Препоръчва се на заминаващите работници за бране на боровинки в Швеция да си купят предварително билет за връщане в България, както и да си направят здравна застраховка.
Списъкът на фирмите–посредници за осигуряване на работа в чужбина може да бъде намерен във всяко бюро по труда, както и на интернет страницата на Агенцията по заетостта (www.az.government.bg). Фирмата посредник трябва да има регистриран в Агенцията по заетостта договор с работодател в съответната страна. Кандидатите за работа в чужбина трябва преди заминаване да подпишат на български език индивидуален договор, регламентиращ условията на труд и живот при конкретния чуждестранен работодател.
Недобросъвестни посредници, които обещават работа в Швеция, без да подсигурят трудов договор или връзки с прекупвачи, се възползват от право на бране на горски плодове в шведските гори и да ги продават на прекупвачи. Съгласно правото на публичен достъп, „Allemansrätten”, брането на горски плодове в шведските гори е свободно за всички.
Всеки българин, като гражданин на страна членка на ЕС, може свободно да пребивава в Швеция за период до три месеца и да започне веднага работа. Не се изисква разрешение за работа.
Посолството на България в Стокхолм може да помогне на изпаднали в беда български граждани и да организира транспортирането им обратно в България. Да не се забравя, че близки или роднини предварително трябва да преведат парите за билета на специална сметка в Министерството на външните работи.
Важно е вземането на телефон и адрес на българското посолство в Стокхолм, на държавни институции – Главната инспекция по труда и Националната комисия за борба с трафика на хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *