Като заваляха едни антикризисни мерки, та цяла неделя…

Като заваляха едни антикризисни мерки, та цяла неделя. Първо, Националният съвет по тристранно сътрудничество се обедини във вторник около 32 предложения за бърза и неотложна реакция на кризата, която се очаква в следващите два-три месеца да стане още по-тежка. Днес пък на заседанието на Министерския съвет ще бъдат гласувани правителствените антикризисни мерки, които според социалните партньори не се покриват напълно с техните и са по-дългосрочни. В петък президентът обяви, че ще представи своите виждания как България да излезе от рецесията. Предишното правителство също беше изготвило антикризисни мерки, за които сега става ясно, че вече са изчерпани.
Дотук добре. Институциите са загрижени и активни. Лошото обаче е, че голяма част от предложенията на социалните партньори, а вероятно и от мерките на правителството изискват промени в закони и най-вече трябва да бъдат отразени в Закона за държавния бюджет за следващата година. Което автоматично ги отписва от графата краткосрочни мерки. Такива са например намаляването на осигурителната тежест, вдигането на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, въвеждането на гъвкави форми на труд, облекчаване на процедурите за възлагане на обществени поръчки, ограничаване на кешовите разплащания с цел намаляване на сивата икономика и пр.
За други мерки, като ваучерна система за обучение на безработни и заети или компенсиране на загубата на доходи при намалено работно време, ще се чакат пари от европейските фондове. А знаем колко „бързи” са тези процедури, ако преди това от Брюксел не спрат парите. Така например възможността държавата да поеме част от заплатата на работниците на непълен работен ден ще може да се приложи едва от декември т.г. А дотогава? Въобще фразата „ускорено усвояване на еврофондовете като антикризисна мярка” никак не звучи успокояващо.
Работодателските организации признават, че голяма част от антикризисните мерки не може да влязат в действие толкова бързо, колкото им се иска. А почти всички мерки, одобрени вчера на тристранката, са стари искания от години, дори и тогава, когато нямаше криза. Поне по много неща постигнахме консенсус със синдикатите, коментираха участници в тристранката. Стига те да намерят приложение в правителствения план. Да не се окаже, че кабинетът днес ще приеме мерки, които отново ще скандализират синдикати и работодатели.

Мила Кисьова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *