Тройно завишават критериите за голям данъкоплатец

Критериите за регистриране на големи данъкоплатци ще бъдат завишени три пъти, съобщиха от Националната агенция за приходите.
Условия
Изискването за минимален оборот за големи данъкоплатци ще се увеличи от 10 млн. лв. на 30 млн. лв. Платените данъци и осигуровки за година трябва да са над 10 млн. лв. при сегашни 2.5 млн. лв. Въвеждат се и два нови критерия – над 150 души персонал и близо 25 млн. лв. възстановени данъци (основно ДДС). В същото време се въвеждат количествени критерии за попадане в групата на средните данъкоплатци. Те са поне 15 млн. лв. оборот, 5 млн. лв. платени данъци, 70 работещи и около 10 млн. лв. върнати налози. В момента, за да се регистрират като средни данъкоплатци, фирмите трябва просто да бъдат с добра репутация.
Цел
Компания, която покрива поне два от посочените критерия, ще попадне в съответната група, обясниха от НАП. Така в резултат на промяната на критериите в категорията Големи данъкоплатци и осигурители се очаква да попадат 1500 компании при сега регистрирани 670. За средните данъкоплатци се очаква броят им да нарасне между 5000 и 6000. В момента са регистрирани 2500 фирми средни данъкоплатци. Целта на новите критерии е големите и средните компании в България да генерират между 70 и 90% от приходите в хазната, обясниха от НАП. Предстои новите критерии да бъдат одобрени от финансовото министерство и правителството.
Обратна връзка
Фирми и граждани вече ще може да дават оценки за работата на НАП. Всеки клиент на приходната агенция има възможност да оцени работата на данъчните, като попълни анонимна анкета, качена на сайта на агенцията (www.nap.bg). В качения въпросник фирмите и гражданите могат да дават мнения за обслужването, процедурите, отношението на служителите, достъпа до данъчна и осигурителна информация и други впечатления от контактите си с приходната агенция.
От НАП посочват, че анкетата ще бъде изпратена по имейл на всички над 10 хил. клиенти на агенцията, които са се абонирали за новините от интернет страницата. Мнението на клиентите ни е важно. Затова и обобщените резултати ще се използват при планирането на дейността на агенцията, както и при разработването на услуги и процедури за работа, заяви по повод откриването на портала изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *