Катрина струва колкото две войни

Американският Червен кръст търси още 40 000 доброволци.

Бедствието вдига цените и инфлацията, смъква икономическия растеж.

Ураганът Катрина ще струва на САЩ колкото двете войни, предаде АП. Според специалисти възстановяването от бедствието ще глътне до $200 млрд. С косвените загуби обаче окончателната сума ще надхвърли $300 млрд, колкото САЩ са похарчили през последните 4 години за военните си операции в Афганистан и Ирак. Предишните разчети бяха за $100 млрд. Само в Ню Орлиънс щетите са за $100 млрд., твърдят конгресмени от щата Луизиана, където се намира градът. Сумата от $100 млрд. ще бъде надхвърлена, но с колко точно не мога да кажа, заяви Уилям Хоутленд, финансов съветник в Сената на САЩ. Ураганът Ендрю от 1992 струваше на САЩ $35 млрд., а трусът в Лос Анжджелис през 1994 г. – $20 млрд., припомня АП.

Катрина опустоши 230 400 кв км крайбрежна площ в Мексиканския залив, стотици хиляди жители напуснаха домовете си, цели градски райони останаха под водата. Около 700 000 домове в югоизточната част на САЩ продължават да са без електричество, в щата Луизиана без ток са 459 000 семейства, а в съседния щат Мисисипи 223 000. Досега Конгресът е отпуснал само $62,2 млрд.

Заради урагана се очаква по-нисък растеж на икономиката през третото тримесечие, предаде агенция Блумберг. Тя се е допитала до 57 водещи икономисти. Ако преди бедствието прогнозата за растежа пред тримесечието бе 4,1%, сега тя е 3,6%. Така Катрина ще излезе на страна с 0,5% по-малък икономически растеж. Ще паднат потребителските разходи заради повишението на цената на бензина. Това ще съкрати брутния вътрешен продукт. Ще нарасне безработицата, защото работодателите ще се опитат да правят икономии. На свой ред по-високите цени на нефта ще повишат инфлацията. Според Блумберг едновременното повишаване на инфлацията и спадът на икономическия растеж изправя пред дилема Федералния резерв, който на 20 септември трябва да определи текущия основен лихвен процент. По-ниският процент е традиционен начин за поевтиняването на кредитите и за стимулиране на производството. Но подобна мярка ще вдигне инфлацията.

Междувременно агенция Ройтерс предаде, че летището на Ню Орлиънс ще бъде отворено за пътнически полети на 13 септември, две седмици след урагана. Червеният кръст на САЩ търси още 40 000 доброволци за възстановяването на Луизиана и Мисисипи. Досега той е дал подслон на 160 000 оцелели, осигурил е 6 млн. порции храна и оперира с 675 убежища в 23 щата на САЩ.

Според последните неокончателни данни жертвите от стихията са 372 души, от които 211 в щата Мисисипи, 154 в Луизиана и 7 във Флорида.

Телевизия Си Ен Ен издейства федерален съд в Хюстън, щата Тексас, да разгледа иска й за отразяването на операциите по прибирането на телата на загиналите. Забраната бе въведена от Федералната агенция за управление при извънредни ситуации /ФЕМА/ с довода, че операциите трябва да се извършат без медийно отразяване и с уважение към семействата на жертвите. Си Ен Ен обаче твърди, че забраната нарушава Първата поправка на американската конституция, гарантираща свободата на словото.

САЩ върнаха самолет с 15 тона храни от Германия заради съмнения, че храните може да са заразени с болестта „луда крава“, пише сп. „Шпигел“. Доставки на храни са забранени и от други страни, сред които Великобритания и Русия. Другите три самолета с германска помощ бяха приети от САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *