Пазарът на имоти се насити с нови жилища

Пазарът на имоти се насити с нови жилища и офиси. Предприемачите трябва да отчетат този факт, твърди Орлин Владиков, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“. Според прогнозите жителите на столицата ще стигнат 4 милиона до 2010 г. Жилищните сгради, които ще бъдат построени до 2006 г., ще са напълно достатъчни за нуждите на пазара. Ако безразборното строителство продължи, столицата ще се напълни с призрачни къщи, които ще останат необитаеми. Не бива да допускаме у нас да се случи това, което стана преди години в Турция, предупреди Владиков. Той припомни, че подмамени от динамиката в бранша инвеститори са построили цели призрачни квартали, които и днес могат да се видят в покрайнините на Истанбул.

В момента в столицата най-много се строи в квартал „Малинова долина“ и на територията на бившата Ботаническа градина. Все още неразработен е районът около Банкя. Предприемачите не искат да инвестират, защото според тях кварталът е твърде далеч от София, обясни Владиков. Но разстоянието от идеалния център на София до този на Банкя е само 15 километра. А районът е уникален – със специфичен климат, лечебна минерална вода и карстови извори.

Напоследък се смени и модата в строителството. „Мутробарокът“ отмря, каза Владиков. Вече никой не прави в дома си кули и висящи мостове, не са актуални и замъците. Дори се преустройват изградените преди години, за да се използва по-рационално пространството.

Предстои бум в строителството на промишлени сгради, смята Владиков. След приемането ни в Евросъюза чужди предприемачи ще преместят производството си в България заради по-евтината работна ръка и стратегическото ни геополитическо разположение. Но за да се налеят свежи пари у нас, е много важно да се синхронизират институциите. Пагубни за големите предприемачи се оказват дългите срокове, в които се чака за отписване на земята от земеделските регистри. Така се провалят проекти, които заради замразените с години капитали стават неперспективни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *