Квартири за бежанци у нас с евросредства

Започна програмата за извеждане на бежанците, получили статут, на външни адреси. Около 700 души не могат да напуснат центровете на Държавната агенция.Нямат пари

Програмата се финансира от Европейската комисия с 690 хиляди евро и ще продължи до юли следващата година.

„Програмата е замислена добре, защото при липса на програма за интеграция това дава възможност на хората, които вече са си намерили работа, имат статут на бежанец и могат спокойно да живеят, да се грижат само за прехраната си и за режийните, като наемът се поема по програмата”, разясни Марияна Стоянова от бежанско-мигрантската служба към БЧК.

Интерес от наемодатели има. Само за седмица са намерени 12 къщи и апартаменти, някои хора дори са предложили безвъзмездно подслон за бежанци, съобщи бTV.

От около месецтече разяснителната кампанияза програмата за осигуряване на жилища на хората, получили статут. Интересът обаче е изключително нисък.

26-годишният Михаил, чиято майка е украинка, а баща му иранец, още не е получил статут. Младият мъж е преводач, владее 6 езика и не е решил дали да остане в България. Смята, че ще има шанс за по-добър живот в Германия или Великобритания.

Ако не се намерят достатъчно желаещи да бъдат настанени, средствата ще се пренасочат към други дейности на Държавната агенция за бежанците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *