Челен опит: Кметът на Букурещ арестуван за корупция

Влиятелният кмет на Букурещ Сорин Опреску е бил задържан по подозрение, че е взел подкупи от 25 000 евро от фирми, работещи за общината на румънската столица.

По съобщение на специалната прокуратура за борба с корупцията, от 2013 до 2015 г. фирми, сключили договори с общината на Букурещ, са билизадължени да плащат на високопоставени длъжностни лицадо 70 процента от печалбите си от работата за общината.

10 процента от тези пари отивали директно за Опреску, се казва в съобщението.
От самия него до момента няма изявление по случая.

Прокурори извършват обиски в кметството, в администрацията на градските гробища, а също в офисите на редица компании, както и в квартири в Букурещ, Бъкау, Калараш и Илфов..

В разследването са включениспецслужбите и жандармерията.Спорен информациите днес кметът на Букурещ ще се яви пред съда, като прокурорите ще настояват замярка задържане под стража.

Опреску, който е на 64 г., е кмет на Букурещ вече седем години. Преди бе член на една от партиите от управляващата коалиция – социалдемократическата – но я напусна, за да се кандидатира за кметския пост като независим.

През последните две години по обвинения в корупция и други подобни престъпления в Румъния бяха осъдени бившият премиер на страната Адриан Нъстасе, десетки министри, висши функционери и бизнесмени.

Започна разследване по обвинение в корупция и срещу сегашния министър-председател Виктор Понта. Бяха арестувани брат, племенник и зет на бившия президент Траян Бъсеску.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *