Кеш срещу цифрови пари: Великобритания разисква възможностите за плащане

В Лондон се наблюдава рязък спад в приемането на пари в брой в полза на онлайн плащанията, което се дължи на нуждата от социално дистанциране заради пандемията. Според Световния икономически форум използването на пари в брой намалява в много страни по света през периода 2021-2022 г. Около 90% от централните банки работят върху дигитални валути на централните банки (CBDC), които могат да доведат до намаляване на парите в брой.

Алиансът за избор на плащане защитава правото на избор

Алиансът за избор на плащане обаче застъпва за предоставяне на възможности за плащане на всяко лице в Обединеното кралство. Председателят на Алианса, Рон Делнево, подчертава загрижеността за изолацията на сегменти от населението, които не могат да си позволят нови технологии и предприятията, разчитащи на парите в брой за бюджетирането.

Алиансът за избор на плащане насърчава търговците на дребно да предоставят услуги за депозиране на кеш, което да позволи на предприятията удобно да депозират своите приходи в брой в сигурни машини, разположени в магазините им. Делнево изразява нуждата от законодателство, подобно на испанския Закон за избор на плащане, който изисква от предприятията да приемат плащания в брой до €1,000 на транзакция, за да се гарантира, че британската общественост има същите права като испанската.

Предимства на безкешовото общество

От друга страна, Мартин Бредбъри от Dynatrace подкрепя безкешовото общество и подчертава икономическите и социалните ползи, които произтичат от дигиталните иновации. Той изтъква необходимостта от персонализирани и приобщаващи подходи и гарантиране на съобразението на интерфейсите и приложенията с различните нива на дигитални умения и икономически обстоятелства. Той признава и значението на анализа на данни и автоматизацията на изкуствения интелект за подобряване на клиентското преживяване за всички обществени групи.

Въпреки различните гледни точки за използването на парите в брой, сътрудничеството между банките, финтех компаниите и правителството е от решаващо значение за посрещане на разнообразните платежни нужди на обществото, независимо дали чрез запазване на възможностите за плащане в брой или чрез инвестиране в дигитални платежни технологии.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *