Още една държава се отказва от долара

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви във вторник, че страната му ще се откаже от използването на щатския долар при икономическите транзакции. Това решение беше взето след като Аржентина също заяви, че ще започне да плаща за внос с китайски юан. Мадуро заяви, че това показва ангажимента на Венецуела към свободна икономика, в която валутите не се използват като средства за налагане на санкции.

Нарастващата инфлация в Съединените щати накара множество държави по света да преразгледат зависимостта си от щатския долар. Алиансът БРИКС например публично изрази интереса си към разширяване и проучване на възможността за въвеждане на нова валута като алтернатива на щатския долар. Тези страни споделят мнението, че е нужно да се намали господстващото положение на щатския долар в световен мащаб.

Ситуацията може да се влоши, тъй като стойността на щатския долар продължава да бързо намалява, а все повече държави предпочитат да се дистанцират от валутата. Ако и други южноамерикански държави последват стъпките на Аржентина, Бразилия и Венецуела и се откажат от използването на щатския долар, е възможно тази тенденция да се разпространи из целия континент, което може да доведе до ефекта на домино.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *