Фалиране на САЩ може да предизвика световна финансова криза

Джанет Йелън подчерта, че ако се случи дефолт (неплащане на дълг), ще има катастрофални последици за икономиката. Тя се обърна към Независимите банкери на Общността в Америка, казвайки: „Времето изтича. С всеки изминал ден, в който Конгресът не предприеме действия, икономическите разходи се увеличават, което представлява потенциален риск за забавяне на икономиката на САЩ.“

Министерството на финансите предупреди, че без бързи действия от страна на Конгреса възможността им да предотвратят фалит чрез извънредни мерки може да изтече до 1 юни. Затова продължават дискусиите между Белия дом и законодателите за намиране на решение преди наближаващия краен срок. Йелън подчерта, че економическият напредък на САЩ ще бъде обърнат, което може да доведе до безпрецедентна икономическа и финансова криза.

Председателят на Федералната резервна система предупреди, че потенциалната финансова криза в резултат на фалит ще засегне сериозно банкерите от общините и регионите. Освен това могат да бъдат нарушени основни услуги, разчитащи на федерални служители и изпълнители, като контрол на въздушното движение, правоприлагане, гранична сигурност и национална отбрана.

За да предотвратят това, президентът Байдън и председателят на парламента Кевин Маккарти се срещнаха вчера, за да обсъдят възможността за сключване на споразумение за увеличаване на лимита на заемите. Републиканците се застъпват за повишаване на тавана на дълга, обвързано със съкращаване на разходите, докато Белият дом подкрепя „чисто“ повишаване.

Във вторник Йелън предупреди, че фалитът на САЩ може да доведе до световна паника, водеща до искания за марджин, бягства и разпродажби. „Пазарът на държавни ценни книжа на САЩ е от решаващо значение за световната финансова система. Значението му се състои във факта, че светът винаги се е доверявал на Америка, че ще изпълнява задълженията си по облигациите, като изплаща навреме и в пълен размер както главницата, така и лихвите. Неизпълнението на задълженията би подкопало самата основа на нашата финансова система“, каза тя.

В заключение, Йелън призова Конгресът да действа възможно най-скоро, за да се запази вярата и кредитът на Съединените щати като крайъгълен камък на световното икономическо лидерство. „Сега не бива да пропиляваме тази репутация, нито да предизвикваме изкуствено създадена от нас криза“, добави тя.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *