Киберпрестъпността струва на световната икономика 445 млрд. долара годишно

Киберпрестъпността струва на световната икономика 445 млрд. долара всяка година, а вредите, нанесени на бизнеса от кражбата на интелектуална собственост, превишават 160-те млрд. долара, които отделни личности губят заради хакерски атаки.

Това сочи ново проучване, дело на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS). Според него киберпрестъпленията са развиваща се индустрия, която вреди на търговията, конкурентоспособността и иновациите, предаде Ройтерс.

Най-ниската сума, която може да загуби световната икономика от подобни престъпления, е 375 млрд. долара на година, докато максималната е около 575 млрд. долара, показва проучването, което е спонсорирано от софтуерната компания McAfee.

„Киберпрестъпността е изпитание за иновациите и забавя темпа на глобалните иновации, като намалява нормата на възвръщаемостта за създателите им“, посочва Джим Луис от CSIS. По думите му в развитите страни подобен род престъпления имат сериозни последици върху заетостта.

Най-големите икономики в света понасят най-големите загуби, показва проучването. САЩ, Китай, Япония и Германия губят общо 200 млрд. долара годишно. Загубите, свързани с лична информация, като кражбите на данни, свързани с кредитни карти, възлизат на 150 млрд. долара годишно.

Около 40 млн. души в САЩ, т.е. около 15% от населението на страната, са станали жертва на кражба на лични данни от страна на хакери. Броят на пострадалите при подобни случаи в Турция е 54 млн. души, в Германия – 16 млн. души, а в Китай – 20 млн. души.

McAfee, която е собственост на Intel, заяви, че подобряващото се международно сътрудничество започва да показва резултати в намаляването на престъпленията в киберпространството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *