СБ понижи очакванията си за глобалния растеж през 2014 г. до 2,8%

Глобалната икономика ще нарасне с по-бавен от очакваното темп през тази година вследствие на разочароващия растеж в развиващите се страни. Такова становище изразиха експертите от Световната банка (СБ) в последния си доклад по темата, цитиран от WBP Online.

Международната институция намали прогнозата си за растежа на световната икономика до 2,8% от 3,2% за тази година, но очаква по-силно разширение от 3,4% през 2015 г. и от 3,5% през 2016 г.

Базираният във Вашингтон кредитор се позова на лошото време в САЩ, продължаващата криза в Украйна, ребалансирането на китайската икономика, политическите борби в няколко икономики със средни доходи и бавния напредък в структурните реформи като основни източници на по-бавния растеж в световен мащаб.

В регионално отношение, СБ прогнозира по-бавен икономически растеж на развиващите се страни от 4,8%, което е спад от очакваните през януари 5,3 на сто. Китайската икономика се очаква да нарасне със 7,6% през тази година в зависимост от успеха на усилията за възстановяване на равновесието.

„Ако се случи твърдо приземяване, сътресенията в Азия ще отекнат в широк мащаб“, предупредиха от СБ.

Въпреки че банката посочи подобряването на икономическата експанзия в развиващите се страни, тя също така отново заяви, че „страните трябва да се развиват по-бързо и да инвестират повече във вътрешните структурни реформи“.

Поради продължаващата криза в Украйна, растежът в Русия се очаква да се свие до 0,5% през 2014 г. Освен това, ситуацията в Източна Европа се очаква да продължи да тежи върху страните с ниски и средни доходи на Стария континент и в Централна Азия.

Що се касае до развитите икономики растежът се очаква да се ускори с по-бавни темпове в сравнение с предишните прогнози. В еврозоната разширението трябва да достигне 1,1% през тази година, докато прогнозите за разширението на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ са за 2,1% през 2014 г. спрямо предходните очаквания за 2,8%.

Въпреки това банката прогнозира растежът да набере скорост през втората половина на годината с оглед на очакванията за подобрение на икономическото възстановяване.

СБ също посочи, че дефицитите по текущата сметка в някои от най-тежко засегнатите икономики през 2013 г. и началото на 2014 г. са намалели, а капиталовите потоци към развиващите се страни са се възвърнали.

Финансовите пазари се очаква да останат капризни на фона на очакваните по-нататъшни стъпки по паричната политика в САЩ и Европа. В тази връзка от СБ очакват нови порции силна пазарна волатилност до края на 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *