Киймгауер – баварската социална алтернатива на еврото

Малката китна област Киймгау се намира в подножието на баварската част на Алпите, южно от Мюнхен, Германия. В цялата област Киймгау официално съществува местна социална валута, която се нарича „Киймгауер“. Киймгауер е в обръщение от около 10 години и вече се е утвърдил като пълноправна местна парична единица. В момента се използва от около 2000 потребители и се приема от около 600 търговци и предприятия. Съществуват банкноти от 1, 2, 5, 10 и 20 киймгауер. Киймгауер се печатат по специален начин и всяка една от банкнотите притежава 11 водни знака. В областта Киймгау съществуват и разплащателни карти за извършване на плащания с киймгауер. Основният принцип за съществуването на киймгауер е стимулирането на местната икономика, като се дава предимство при закупуването на стоките на местните търговци и производители. Целта е да се ограничи монополизма на големите национални и транснационални търговски вериги.

Обменният курс на киймгауер е обвързан с еврото по следния начин: с 1 евро може да се закупи 1 киймгауер, а с 1 киймгауер могат да се закупят 95 евроцента. В момента в обръщение са 580 000 киймгауер. През миналата година с киймгауер са се извършили покупки на обща стойност над 4 милиона евро.

На всеки три месеца всяка една банкнота киймгауер загубва по 2 % от първоначалната си стойност. Това означава, че на всеки три месеца трябва да се закупуват обозначения, които представляват специални етикети и се залепват върху самите банкноти. За банкнота от 1 киймгауер етикетите са по 2 киймгауерцента, за банкнота от 10 киймгауер – по 20 киймгауерцента, а за банкнота от 20 киймгауер – по 40 киймгауерцента. Търговците, които приемат киймгауер, предварително обявяват това със специални плакати по витрините на техните магазини. Това им разрешава да намерят нови клиенти. Независимо дали става въпрос за магазин за дрехи или за кафе – сладкарница, киймгауер се е превърнал в истинско и пълнозначно разплащателно средство.

„Всеки ден ние имаме клиенти, които плащат с киймгауер. Това е добре, защото по този начин тази валута остава в нашата област. Смятам, че киймгауер спомага за финансовото спокойствие на хората в Киймгау. Все пак това е тяхната собствена валута; това е паричната идентичност на жителите на Киймгау. Смятам, че това е изключително важно; още повече в условията на монополизма на еврото“, казва продавач в магазин за дрехи. „Съществуването на киймгауер е много интересно, защото то е начин за запазване на традициите в областта. Освен това благодарение на киймгауер може да се спре изтичането на парични средства от областта Киймгау“, споделя сервитьор в кафе – сладкарница.

Идеята за съществуването на киймгауер е паричните средства на областта да остават в нея и да допринасят за развитието и благополучието на целия регион. Кристоф Льование казва още: „Съществуването на киймгауер е изключително важно за икономическото развитие на цялата област. Тук имаме малки и средни предприятия, както и културни и спортни асоциации. С помощта на киймгауер се осъществява едно благоприятно партньорство между всички участници в развитието на целия регион. Тоест, съществуването на киймгауер осмисля и прави забележими всички партньорски връзки между предприятията и асоциациите, за които вече споменах.“

* Настоящия текст е публикуван като отделна публикация в Блог за пряка демокрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *