Кипър излиза от рецесията догодина

Икономиката на Кипър ще излезе от рецесията през 2015 г.

„Настроен съм оптимистично поради факта, че досега отбелязахме напредък за излизане от кризата с по-бързи темпове и по-добри резултати от първоначалните прогнози“, каза Кристала Георгаджи, управител на Кипърската централна банка.

Тя очаква икономиката на острова да отбележи ръст от 0,5% през следващата година. Според нея прогнозата на Европейската комисия за свиване от 2,8% през тази година е реалистична. Финансовото министерство на острова очаква свиване с 3% през тази година и растеж в размер на 0,4% от БВП през 2015 г.

Икономиката се е забавила с 2% през третото тримесечие в сравнение с 2,2 на сто през второто, показват официалните данни от миналия месец. Кипър е в рецесия от 2011 г.

Тройката международни кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, отпуснаха спасителен заем на Кипър през март 2013 г., за да предотвратят банков колапс. В замяна на това Кипър се съгласи да спазва програма за строги икономии и реформи във финансовия сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *