Рублата се срина с 8% спрямо долара и еврото

Курсът на руската рубла днес за няколко часа се срина с 8 процента спрямо долара и еврото.

Причини за това са поевтиняването на петрола и икономическите санкции, наложени на Русия от Запада, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Еврото поскъпна с 4,4 рубли до 67,3 рубли към 14:50 ч. московско време (13:50 ч. бълг. време), а доларът – до 53,96 рубли, което е с 3,54 рубли над равнището от закриването на предходната сесия, информира ТАСС.

За десет минути обаче рублата отскочи от дневните си минимуми и към 15:00 ч. московско време доларът отстъпи до 52,92 рубли, а еврото – до 65,96 рубли.

Анализатори предполагат, че Руската централна банка е излязла на пазара с валутни интервенции, за да овладее поевтиняването на руската валута.

Руската валута е под силен натиск през последните месеци и спадна с 42% заради санкциите срещу Русия и срива на цената на петрола на международните пазари. Руската централна банка на няколко пъти се опита чрез интервенции да спре спада на рублата, но безуспешно.

Според Кремъл, който преди подкрепяше курса като изкупуваше рубли, натискът върху рублата е спекулативен.

Цените на петрола, който е гръбнакът на руската икономика, спаднаха с около 25 процента от лятото.

Цените на петрола се понижиха силно и в днешната азиатска търговия. Американският лек суров петрол с доставка през януари поевтиня с 1,66 долара до 64,48 долара за барел. Лондонският сорт Брент от Северно море със същия срок на доставка загуби 1,79 долара до 68,36 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *