ОПЕК изправя до стената американската шистова индустрия

Решението на страните производителки на петрол, членуващи в ОПЕК, да запазят тавана си на производствоизправя американските производители на шистови въглеводороди до стената, принуждавайки ги да поемат риска да работят на загуба.

Още през миналия век, когато американският милиардер Рокфелер и неговата компания Standard Oil са господствали на пазара, тази тактика да се работи за понижаване на цените, за да се елиминират конкурентите, се е прилагала и се е наричала „good sweating“ („силно изпотяване“), пише в свой анализ AFP, цитирана от БТА.

„ОПЕК ще продължи да наводнява планетата с петрола си с надеждата да погуби производството на американския шистов петрол“, чийто бум заплашва с пълна сила пазарните дялове на страните членки от картела, коментира анализаторът Фил Флин от Futures Group.

„Това е обявяване на война, всички барели са на масата и ОПЕК е заложил на карта самото си съществуване“, допълва той.

Целият петролен сектор, големите американски играчи като компаниите за обслужване Halliburton и Schlumberger претърпяха истински разгром на пазарите в петък. Само че, наблюдавайки това „клане“, отговорните фактори за американската промишлена индустрия свиват рамене. „Вероятно това е изпитание, но със сигурност не е краят“, твърди Фред Лорънс от Асоциацията на американските независими производители на петрол (IPAA). „Американските производители на петрол имат много по-силен праг на устойчивост, отколкото си мислят в ОПЕК“, допълва той.

Свидетели на нова даденост?

Решението, взето в четвъртък от ОПЕК в края на срещата във Виена, стана факт в момент, в който производството на шистов петрол и шистов газ в САЩ бурно нараства през последните години, налагайки една нова даденост на световния пазар. От 2006 година увеличението е с 40% и американското производство сега превишава 9 милиона барела дневно. В момента САЩ са в пряка конкуренция със Саудитска Арабия и Русия за първото място сред производителите на въглеводороди.

Изправени пред спад на световните цени с близо 40% от юни, страните производителки от ОПЕК биха могли да решат да понижат тавана на производството, да са ги тласнат нагоре. Те обаче, тъкмо обратното, предпочетоха да го запазят и при този си избор бяха повлияни най-вече от Саудитска Арабия, която, по думите на нейния министър на петрола Али ал Нуейми, цели „евентуално стабилизиране на пазара“.

Това решение категорично постави под въпрос баланса на световния петролен пазар, подчертава банка Barclays в свой анализ. То ще позволи да продължи повишението на световните запаси в резултат на нарастване от 1,49 милиона барела дневно на добива на производители извън ОПЕК.

„ОПЕК дава ясен сигнал, че няма да носи сама бремето на коригирането на пазара и това решение поставя отговорността на плещите на другите производители, включително и на американците“, твърдят експертите на Barclays, допълвайки: „Америка, сега ти си на ход!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *