Кирил Рашков е задържан в пловдивския арест

Жалбата е от 23 септември. Във връзка с обвинението са разпитани няколко свидетели. В момента Кирил Рашков се намира в ареста в Пловдив. Според информация на „Хоризонт“ в петък прокуратурата ще иска за него постоянно задържане.
Не съм убеден, че жалбата е от 23 септември. Предположих го хипотетично, защото има няколко такива документа. Не знам точно по кой от документите е образувано досъдебното производство, каза по-късно в предаването „Преди всички“ главният комисар Калин Георгиев.
Главният комисар на МВР коментира и готвещия се протест в Асеновград срещу шефа на полицията. Според жителите на Катуница той не е реагирал своевременно на жалбата:
Не знам какво разбирате дали е реагирал, или не е реагирал своевременно. По една от жалбите има съставени предупредителни протоколи на двете страни. Имало е доста случаи, по които не могат да бъдат образувани досъдебни производства, защото те са несъществени сами по себе си. Някои от тях са докладвани в прокуратурата и прокурорът е отказал да образува производство.
Сигналът срещу Кирил Рашков  е подаден от 23 септември, 4 часа преди убийството, заяви пред „Хоризонт“ Димитър Здравков, който е част от Инициативния комитет за изселването на Кирил Рашков от Катуница.
Кореспондентът на БНР в Пловдив Кремена Данева научи, че Веселин Христов е мъжът от Катуница, който е подал жалбата срещу Кирил Рашков в Асеновград. Заплахите от страна на Рашков към семейството му са били от 5-6 години. Оказало се, че съпругата на Христов е настойница на загиналото момче Ангел Петров.
Малко преди полунощ Кирил Рашков е бил отведен от полицаи в спешния център на университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив със съмнения за прединфарктно състояние. След преглед дежурният екип е предложил да му бъде направена коронарография, но Рашков е отказал. Той не е пожелал и да бъде хоспитализиран. От болницата заявяват, че когато пациентът е годен сам да взима решения и когато състоянието му не е животозастрашаващо, лекарите са длъжни да се съобразят с неговата воля.
Един човек е бил задържан за отправяне на расистки изрази след снощните протести. Предстои да му бъде повдигнато обвинение за подбуждане на расова, национална и етническа омраза.
168 са общо арестуваните. По-голямата част от тях са задържани за притежание на бомбички, ножове и други опасни предмети.
Организирани шествия е имало в 14 града на страната, а най-масови са били протестите в Пловдив. Там е и най-големият брой задържани.
От пресцентъра на Областната дирекция на полицията във Варна съобщиха, че след снощния протест по повод събитията в Катуница са задържани 54 души, от тях 10 непълнолетни и една жена. По-рано са задържани и трима роми с 20 бутилки със запалителна течност тип коктейли „Молотов“.
Тази нощ протести имаше и в Силистра. Голяма група младежи излязоха на мирно шествие по улиците на града с плакати „Стига беззаконие“. Протестиращите преминаха през центъра на града и се придвижиха до църквата „Свети Апостоли Петър и Павел“, където с минута мълчание почетоха паметта на двете момчета, загинали в Катуница. Шествието беше охранявано от полицията. До инциденти не се стигна.
В Асеновград тази вечер е организиран нов граждански протест. Събирането е на централния площад пред Търговския център. Инициаторите твърдят, че ще поискат оставката на началника на полицията в Асеновград – главен инспектор Запрян Стоянов, заради това, че полицаите не са отговорили на сигнала за заплаха за убийство от жител на Катуница, подаден часове преди да стане жестокото убийство на 19-годишния Ангел. Протестът е организиран във „Фейсбук“, където участниците апелират за мирно шествие без нарушаване на обществния ред.
В Катуница нощта премина в бдение и съпричастност към почернените семейства.  Стотици жители на селото се събраха в храма „Св. Никола“, където отец Иван отслужи заупокойна молитва в памет за починалите момчета.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *