Китаец ще съди Tesla за името

Производителят на електромобили Tesla Motors се сблъска с необичаен проблем – срещу компанията е заведено дело за нарушаване на авторски права, съобщи Reuters, цитирана от агенция Speed Press.

Най-неочаквано бизнесменът Чжан Баошен поиска преди три година да бъдат спрени продажбите на автомобилите от въпросната марка и да му бъде изплатена компенсация от 23,9 млн. юана (около 3 млн. евро).

Аргументът на китаеца е, че е регистрирал това име на английски език още през 2006 г. През 2012 г. Tesla се опита да изкупи правата върху търговския знак, като предложи на бизнесмена сума от 36 702 евро, а миналата година Tesla увеличи офертата си до 220 210 евро.

После Tesla се обърна към държавния комитет по промишленост и търговия на Китай с молбата да оттегли правата на китаеца върху марката. Властите застанаха на страната на американците, като разрешиха на Tesla да изписва търговската марка на китайски език. Тогава Чжан Баошен подаде насрещен иск, че правата му са нарушени.

Любопитен факт е, че китаецът държи авторските права за ползването и на други автомобилни марки в Китай като Loremo и Cobasys.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *