Китайската икономика се разшири със 7,5% през второто тримесечие

Втората по големина икономика в света cе e разширила с малко по-бърз темп през тримесечието до края на юни, добавяйки нов сигнал към признаците, че целенасочените мерки на властите в Пекин са дали резултат в периода април-юни.

Китайският брутния вътрешен продукт (БВП) нарасна със 7,5% на годишна база през второто тримесечие след покачването от 7,4% в периода януари-март. Анализаторите очакваха темпът на растеж да остане стабилен при 7,4 на сто. Правителството пък продължава с годишната си цел от 7,5 на сто.

Друг правителствен доклад показа, че индустриалното производство се е разширило с 9,2 на сто на годишна база през юни, надхвърляйки постигнатия през май ръст от 8,8 на сто. Пазарните очаквания бяха за равнище от 9 на сто, предава WBP Online.

~ Китайското статистическо бюро също така отчете повишение от 17,3% на годишна база на фиксираните капиталови инвестиции през юни – резултат, който надхвърли леко прогнозите за ръст от 17,2%.

Цялостната картина на данните от Китай обрисува една по-стабилна икономика в сравнение с постигнатото през първото тримесечие, когато ръстът на БВП рязко се сви от 7,7% до 7,4%. Спадът накара китайските власти да се насочат към стимулирането на определени сектори на икономиката, като например железопътната инфраструктура и селското стопанство.

През последното тримесечие Китайската централна банка понижи изискването за минималните резерви, които местните кредитори трябва да държат. Целта на мярката бе освободения капитал да се насочи към малките предприятия и фирми в селското стопанство.

През юни централната банка също така разхлаби правилата за определяне на депозитните съотношения, което има за цел да позволи по-ефективно финансиране на секторите, в които правителството желае да постигне по-голям растеж.

Сериозен проблем за Китай обаче продължава да бъде ситуацията в имотния сектор. Според анализаторите от Capital Economics секторът на недвижимите имоти ще остане нестабилен в продължение на значителен период от време. „В този случай ще бъдат необходими по-целенасочени мерки за подкрепа на растежа“, посочи икономистът Марк Уилямс.

Един от ходовете, чрез който политиците се опитват да балансират растежа във втората по големина икономика в света, е чрез насърчаване на потреблението. Въпреки това старите навици на китайския народ вероятно трудно ще бъдат променени. Както много от народите в Азия, китайците също са известни със склонността си да пестят, а не да осъществяват импулсивни разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *