Пазарни заблуди: Истината зад разпродажбите по магазините

Този чифт дънки за 79.99 лв. хич не ви е по джоба, но пък е намален от 100 лв., така че де факто спестявате, нали? Грешка. Повечето разпродажби и намаления по магазините са си чист шантаж, сочи изследване на MarketWatch.

Всяка верига магазини поставя свои оригинални и намалени цени, базирайки ги на фактори като профил на клиентите и честота на продажбите. Ако даден магазин не може да си позволи разпродажба, той просто слага по-висока първоначална цена от реалната, за да си мисли потребителят, че е уцелил супер сделка.

В САЩ подобни обвинения са отправяни многократно към популярни марки като Kohl’s и J.C. Penney – те първо чувствително завишавали стойността на продуктите си, без изобщо да се надяват, че някога ще им я вземат, и после имитирали големи намаления, слагайки истинските цени. С други думи – тези дънки може да си си труват точно 79.99 лв., че и по-малко.

Изследването на MarketWatch обаче сочи и друго – някои от нас се радват на измамата. На чисто психологическо ниво да се спазариш изгодно за нещо (дори да не ти е от първа необходимост) действа много удовлетворяващо.

Разбира се, не бива да поставяме всички магазини под общ знаменател – има и такива, които правят реални намаления. Как да разберете обаче коя разпродажба е „истинска”? Най-простият начин е да проверите цената на продуката в Amazon и да сравните. Вече има и мобилни приложения, чрез които можете да си правите проверка – RedLaser или SnapTell.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *