Кунева: Влизането на България в Европейския банков съюз ще ускори реформите

Влизането на България в Европейския банков съюз ще ускори реформите унас. То ще донесе независимост на банковия регулатор, стабилност наинституциите, подготовка за членство в еврото, истинска съдебнареформа.

Това е казал пред bTV лидерът на „Движение България награжданите“ Меглена Кунева, цитирана в прессъобщение на партията. Кунева днес председателства и форума наНационалния съвет на ДБГ, провеждащ се в столицата.

Поехме ангажимент да влезем в еврото, а само ние и Румъния още нямаменапредък от всички страни, с които се присъединихме в ЕС, добави тя.Според Кунева България не може да няма план кога и как ще влезе веврото, още повече, че през 2018 година й предстои да председателстваЕвропейския съюз.

Попитан за гарантирането на влоговете на хората в КТБ, бившият еврокомисар подчерта,че Директивата за гарантиране на влоговете до 100 хил. евро, на коятовсички се позовават в момента, е нейна директива и е резултат отспециална програма за защита на потребителите по време на криза.

За влоговете над 100 хил.евро, Кунева каза, че всяка страна сама решаватова, но неслучайно лимитът е определен точно на тази сума и е резултат на сериозен анализ във всички страни от ЕС. Кунева бе категорична, чеизработването на специален закон за една банка е изкривяване на правотои „Движение България на гражданите“ вече са се обявили против.

По думите й, в момента обществото е силно объркано от ставащото вбанковия сектор, защото се смесват политическа и икономическа власт. Оттова никога нищо добро не излиза, добави Кунева и подчерта, че трябва даима силен граждански контрол, разследваща журналистика и независимост нарегулаторите.

Когато сме се събрали в Реформаторския блок, всички партии сме заедно иза хубавите, и за трудните моменти. Тревожа се, когато някой е поставенпод натиск, каза тя на въпрос за критиките към Радан Кънев за влога наДСБ от 48 хиляди лева, и подчерта, че точно РБ няма право на двоенстандарт. Изразявала съм многократно подкрепа за Радан, бях един отхората, които го предложиха за говорител на РБ и той знае, че може даразчита на мен, подчерта още Меглена Кунева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *