Китайската икономика с ръст от 9.9% през 2005 година

Китайското правителство обяви днес, че ръстът на икономиката на страната е възлязъл на 9.9% през изминалата година, с което леко превиши очакванията на анализаторите.

Брутният вътрешен продукт на Китай през изминалата година се е повишил до 18.23 трлн. юана (2.26 трлн. долара).

Възходящо са били ревизирани и прогнозите на правителството за ръста на икономиката през първите три тримесечия, съответно до 9.9% през първото, 10.1% през второто и 9.8% през третото от предишните прогнози за 9.4, 9.5 и 9.4%.

През четвъртото тримесечие икономиката на страната е регистрирала ръст от 9.9%.

Данните превишиха предходните прогнози на правителството, направени в края на миналата година, че китайската икономика ще отбележи ръст през изминалата година в размер на 9.8%.

Тя не проявява никакви признаци на забавяне на темпа на растеж на фона на полаганите от правителството усилия за неговото ограничаване. За сравнение през 2004 година китайската икономика регистрира ръст от 10.1%.

Ръстът се предопределя основно от износа на страната и инвестициите, като изоставащият ръст на потреблението може да доведе според анализаторите до сериозен дисбаланс, който води до “прегряване” на китайската икономика.

Инвестициите за изминалата година са се повишили със значителните 25.7% до 8.9 трлн. юана (1.1 трлн. долара).

В същото време, благодарение на значителния ръст на износа на страната, търговският излишък се е утроил през изминалата година. За цялата 2005 г. той е достигнал рекордните 101.9 млрд. долара от 32 млрд. долара през 2004 година.

На фона на тези ръстове продажбите на дребно са се повишили с 12.9% на годишна база до ниво от 6.7 трлн. юана (831 млрд. долара).

Инфлацията в страната е възлязла на 1.8%, като растящите цени на суровините и горивата са били неутрализирани от спада в цените на някои индустриални стоки.

Добри остават перспективите за развитието на китайската икономика и за настоящата година. Китайският икономически растеж се очаква да достигне 9% за 2006 г. според правителствено изследване. Растежът най-вероятно ще варира между 8,5 и 9%, ако бюджетната и монетарна политика остане гъвкава.

Очаква се посоченият растеж да се реализира, ако потребителските цени се повишат с между 2 до 3% през 2006 г., износът – с 18 до 22%, а инвестициите – с 20 – 22%.

При „по-негативно“ развитие на нещата растежът ще се понижи под 8% следващата година, инфлацията – под 1%, а износът и инвестициите ще се увеличат с по-малко от 20%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *