Царска сделка ужилва държавата с ?27 млн.

Австрийци дадоха България на съд за неизпълнен договор

EVN иска неустойка заради гаф на Шулева с Енергото в Слънчев бряг

Австрийската компания EVN е поискала държавата да й плати неустойка от 27,1 млн. евро заради неспазен ангажимент за продажбата на Енергото в Слънчев бряг. То бе обещано на енергийния гигант с договора за продажбата на 67% от капитала на „Електроразпределение“ Стара Загора. Миноритарните акционери в „Слънчев бряг“ АД обаче скочиха срещу сделката заради ниската цена. ЕVN вече е завела дело срещу България в Международния арбитражен съд в Париж.

Държавата е на път да загуби 27 млн. евро заради гаф на Лидия Шулева. Бившият вицепремиер и министър на икономиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски заложи мина за наследниците си с Енергото на „Слънчев бряг“ АД. Царската министърка с лека ръка го обеща на EVN заедно с ЕРП Стара Загора. Частните акционери в „Слънчев бряг“ АД обаче се противопоставиха на договорката. Австрийците търпеливо чакаха повече от година

–––––––––––––––––––––––––––

държавата да си оправи бакиите

–––––––––––––––––––––––––––

забъркани от Шулева. Но решение на сложния казус не се намери. Най-сетне EVN си поиска 27-те млн. евро неустойка за неизпълнение по клаузите на договора, която се равнява на 10% от покупната цена. Преди ден стана ясно, че агенциите за приватизация и за следприватизационен контрол си търсят представител за делото, заведено в арбитражния съд в Париж от EVN.

Контактите с австрийската компания не са прекъсвани, търсим решение на въпроса, обявиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Водят се разговори и с миноритарните акционери. Ще продължим да полагаме усилия за намиране на приемливо решение, удовлетворяващо всички страни по приватизационния договор, заяви Тодор Николов, директор на Агенцията за приватизация.

Каква е историята. През есента на 2004 г. EVN купи по 67% от електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора. В договора бе записано, че държавата трябва да съдейства на австрийците и за придобиването на 100% от ЕРП-Слънчев бряг. Енергото в курорта бе договорено за 25 млн. лв. Няколко месеца след подписването обаче се оказа, че инвеститорите не могат да си вземат обещаното. Първо, защото Енергото получи лицензия от Държавната комисия за Енергийно и водно регулиране и стана самостоятелно дружество. Преди това бе част от мрежата на ЕРП в Стара Загора. Второ, частните акционери се възпротивиха на сделката. Дребните собственици държат 25% от акциите на „Слънчев бряг“ АД, което е собственик на Енергото в курорта. Продажбата на активи трябваше да се гласува на общо събрание. На него обаче не бе допуснат представител на държавата. Това стана по разпореждане на Комисията за финансов надзор. „Слънчев бряг“ АД е публично дружество, а решението е в интерес на единия от акционерите (държавата). Затова нейният представител не може да участва в гласуването, решиха надзорниците. А миноритарните акционери отхвърлиха сделката. Те обявиха, че

–––––––––––––––––––––––––––

25 млн. лева е много ниска цена

–––––––––––––––––––––––––––

а Енергото струва поне 72 млн. лв.

Междувременно Шулева бе освободена от поста и предаде горещия картоф на следващия икономически министър в кабинета „Сакскобургготски“ – Милко Ковачев. Той назначи ново общо събрание. На него обаче, случайно или не, отново не бе допуснат представител на държавата. Причината – не бил редовно упълномощен от министъра. Няколко месеца по-късно бе насрочено следващо събрание. Тогава се проведоха две алтернативни. Преди обяд миноритарните акционери се събраха сами и отхвърлиха за пореден път продажбата. Няколко часа по-късно държавата си проведе свое събрание, на което смени борда на дружеството и назначи нови хора. Едните и другите обжалваха взаимно в съда решенията си. Магистратите още не са се произнесли по казуса и той остана на точката на замръзване.

Нещата тръгнаха към изясняване с идването на новото правителство. Още при представянето на екипа си, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви, че продажба на ЕРП-Слънчев бряг ще има. Направена е нова оценка, според която активите на Енергото са на стойност 41 млн. лв. Тя била одобрена от миноритарните акционери. На общото събрание, проведено през октомври 2005 г., обаче решението отново бе отрицателно. „Ще се търси най-добрият вариант“, бе реакцията на икономическото ведомство. Министърът не изключи и възможността АД-то да се продаде.

Забърканата от Шулева каша едва ли скоро ще се оправи. И дано последствията за държавата да не са неблагоприятни – да дадем 27 млн. евро, вместо да продадем Енергото и в хазната да влязат пари.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *