Китайската търсачка Baidu вече приема плащания с биткойни

Китайската онлайн търсачка Baidu – петият най-посещаван сайт в света, вече приема плащания чрез нашумялата напоследък електронна валута биткойн, съобщава CNBC.

Звеното на Baidu за подобряване на сигурността и производителността на уеб сайтовете – Jiasule, започна поддръжката на плащания чрез виртуалните пари, за да отговори на нуждите на своите потребители, съобщиха от базираната в Пекин компания в официално изявление във вторник.

„Jiasule, като интернет новатор, се превърна в първата компания за „облачни“ услуги, която подкрепя биткойните, което ни предоставя допълнителни възможности за плащане“, обявиха от компанията.

Виртуалната валута биткойн позволява на потребителите да обменят онлайн кредити за стоки и услуги. Въпреки че не е поддържано от никое правителство или централна банка, паричното средство набира все по-голяма популярност. Според неофициални данни общото количество биткойни, които са в обращение към момента, достига 11,75 млн. По време на следобедната европейска търговия в сряда 1 биткойн се разменя за 159,41 щатски долара.

„Биткойните вече са навлезли в нашето ежедневие. Те могат да се използват за закупуване както например на кафе, така и на злато и сребро. В Китай биткойните се считат за доста модерни“, смятат още от китайската компания.

През лятото китайската държавна телевизия CCTV излъчи документален филм с подробна информация за виртуалната валута, който включваше мненията на много местни експерти. След излъчването на филма интересът към биткойните в азиатската страна рязко се покачи, като втората по сила икономика в света се изкачи и на втора позиция по употреба на паричното средство. Според данни на Bitcoincharts.com китайският юан вече е втората най-търгувана валутна двойка заедно с биткойна след американския долар.

Последните широко разпространени спекулации около виртуалните пари намесват и името на гиганта Google. Според експерти американската компания планира интегриране на електронните пари по примера на Baidu.

През септември Джонатан Уолър, разработчик на базираната в Япония стартъп компанията BitcoinEAST, съобщи за намеренията на Google Shopping Express да използва биткойни като метод на плащане. Впоследствие от компанията не потвърдиха, но и не отрекоха информацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *