Глобалните финансови пазари – между статуквото и апокалипсиса

Две години, след като Законътза бюджетнияконтрол от 2011 г. повиши тавана на американския дълг иглобалният финансов свят си отдъхна, световната икономика и пазарите отново са подчинени на поредната криза с кредитите на САЩ.

Съединените щати дължат вече16963794390 038 или 16,96 трилиона долара и дългът им расте с всяка изминала секунда.

Споредминистърана финансите на САЩ, те разполагат с едва 30 млрд. долара в банката. Ако демократите и републиканците в Конгреса не намерят решение до 24 часа да увеличат тавана на дълга, страната може да влезе във фалит за първи път в историята си.

Повечетодържавиимат някаква форма на дълг, но САЩ са уникални с това, че са си самоналожили таван на дълга, определян от администрацията с цел да ограничава националните разходи.

В моментатаванъте 16,7 трлн. долара итойбе достигнатот правителството през май. Оттогава се прилагат „извънредни мерки“ за финансиране на страната, като в същото време се водят преговори за повишаване на тавана на дълга.

Преговорите доведоха до задънена улица, коятовкараСАЩвкапана на крайниясрок 17 октомври, до който Конгресъттрябва да решидали ще повиши тавана на дълга или държавата ще обяви фалит. Ако републиканци и демократи не намерят решение, САЩ трябва да обявят несъстоятелност, като това ще се случи около периода 22 октомври – 1 ноември 2013 г.

Пазаритена акциииоблигации, кактои системата на дневно кредитиране, която помага на банките да оперират, а на компаниите – да плащат заплати, излъчват нарастваща загриженост дали Конгресът на САЩ ще стигне до споразумение за покачване на тавана на държавния дълг. Това означава, че инвеститорите може да не оставят много време на законодателите, преди пазарите да изпаднат в колапс, коментира в. „Вашингтон таймс“.

Ами акоСАЩфалират?

САЩ са един от най-големите длъжници всвета, като емитират облигации, купувани от другидържавииинвеститори. Американската държава никога не е прекъсвала обслужването на своите задължения, а щатският долар и съкровищните облигации са в центъра на международната финансова система.

Евентуаленфалитби билбезпрецедентен ипотенциалнокатастрофален: кредитните пазари могат да замръзнат, стойността на долара да се срине, американските лихви да скочат рязко нагоре. Възможна е финансова криза и рецесия. Дори САЩ да продължат да покриват плащанията си, това може да доведе до значително изтегляне от паричния пазар на взаимните фондове. Банковите заеми към други банки ще пресъхнат. Това се случи и след като „Леман Брадърс“ подаде заявление за фалит през 2008 г. и предизвика глобална финансова паника, масови банкови фалити и дълбока рецесия.

Тозисценарий може да не се повтори, ако Конгресът спази срока 17 октомври и вдигне тавана на дълга, но експертите са единодушни, че е много възможен.

Саматакризаставана на дълга може да имасъщите последици, както през 2011 г. – рязкоспаданена потребителското ибизнес доверие, трус на финансовите пазари и забавяне на темпа на нарастване на работните места.

В случай, че САЩфалират, те няма да могатда покриват задълженията си, от една страна къмголемите си външни кредитори – Китай, Япония, карибските банковицентрове, петролните износители, Бразилия, Тайван, Швейцария, Белгия, Великобритания, Люксембург, Русия и Хонконг, а от друга – няма да могат да покриват важни вътрешни плащания като социални облекчения, заплати на федерални служители, на военни и помощи за ветерани, медицински осигуровки и лихви.

Пазаритетръпнат

Кредитната агенцияFitch предупреди, че може да понижи американския кредитен рейтинг до края на годината и постави под наблюдения дълга. Ако това се случи, Fitch ще стане втората голяма кредитна агенция след Standard & Poor’s, която ще лиши САЩ от „нейния“ рейтинг ААА. Това ще има разтърсващ ефект върху пазарите, които зависят от американския държавен дълг.

Експертитепредупреждават, че евентуален фалитна САЩможе да причининевиждан финансов хаос, който ще рефлектира върху глобалната икономика. Дори американското правителство да успее да направи плащания по облигациите, Конгресът ще застраши стабилността на долара, ако не успее да увеличи тавана на дълга до четвъртък.

Финансовите пазари, коитосилно зависят от американските съкровищни облигации, ще се изправят пред опустошителни ефекти, тъй като несигурността около стойността на покупките на облигации расте бързо.

Докатореакциятана фондовите пазари на кризатаставана на дълга беше приглушена, другифинансови пазари се повлияха значително. Цената на осигуряването на едногодишните съкровищни облигации срещу фалит скочи драстично от 0,06% в началото на септември до 0,38% на 15 октомври. Това нарастване с повече от 700% илюстрира покачващата се несигурност във връзка с развръзката около американския дълг.

Игратас тавана на дългаеигра исдолара като доминираща глобална валута. Повечето хора, коитоинвестират вдолари, не ги държат кеш. Те купуватамерикански съкровищни облигации, тъйкато те им носятлихви. Според финансовите статистики облигациите се смятат за „безрискови“, а фалитът може да доведе до значителна реорганизация на глобалните финанси с негативни последици за САЩ.При перспективатаамериканското правителство да обяви фалит през последните две седмици, инвеститорите продадоха съкровищни облигации за милиарди долари.

Последиците от евентуален фалитна САЩоставатзасега на апокалиптичните фантазии. След 24 часа ще еизвестно дали те няма да се превърнат вреалност илище се запази статуквото с нов по-висок таван на дълга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *