Китайската ЦБ предупреждава за риск от повишаване на инфлацията

Китайската народна банка призна, че ценовият натиск върху националната икономика се засилва, а инфлационните рискове „заслужават внимание“, съобщи националната информационна агенция „Синхуа“, като се позова на доклад на банката за монетарната политика.

В доклада има предупреждение, че нарастването на цените през настоящата година не е случайно и не е предизвикано само от временни фактори. Експерти от банката твърдят, че бързото повишаване на цените на хранителните продукти може да повлияе на цените на останалите потребителски стоки.

Като фактор, който съдейства за нарастването на инфлацията, банката посочва увеличаването на цените на зърното, които няма да намалеят в обозримо бъдеще.

Неопределеността за резултатите от есенната реколта се увеличава от продължаващата суша в много райони на страната. При това търсенето на зърно нараства, както от страна на потребителите, така и от страна на биоенергийния отрасъл.

Като следствие от това ще нараснат цените на месото заради увеличената издръжка на животните. Предвижда се и увеличаване на цените на енергийните ресурси главно заради високите им цени на международния пазар.

За поскъпването им ще съдействат бъдещата ценова реформа спрямо тях в страната и достатъчно скъпо струващите усилия за защита на околната среда. Увеличават се и разходите за работната сила, което неизбежно ще доведе до поскъпване на потребителските стоки.

Според резултатите от първата половина на годината индексът на потребителските цени в Китай е нараснал с 3,2%, което е с 1,9 пункта повече от същия показател за миналата година.

За този период хранителните продукти са поскъпнали със 7,6%, като цените на зърното са нараснали със 6,4%, на яйцата – с 27,9%, на месото – с 20,7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *