Китайските банки кредитират недвижими имоти

Инфлацията, цените на недвижимите имоти и кредитите са се увеличили през април в Китай, сочат обявените днес официални данни, цитирани от световните агенции. Индексът на потребителските цени, който се приема като основен показател на инфлацията, е скочил с 2,8 на сто с годишно натрупване през април спрямо нарастването от 2,4 на сто през март, обяви днес Националното статистическо бюро.
Неговият говорител потвърди, че „все още е възможно да бъде спазена официално заложената стойност от 3 на сто за годишната инфлация в страната. Въпреки това обаче говорителят на статистическото бюро призна, че „има значителен натиск върху
цените“, тъй като „търсенето нараства, а има изобилие на пари в наличност“.
Цените на пазара на недвижимите имоти – жилища и търговски обекти – са се повишили в Китай с 12,8 на сто през април на годишна основа – най-силното поскъпване за последните близо пет години.
В същото време китайските банки са отпуснали 774 милиарда юана (87,7 милиарда евро) нови кредити през април, а това е със 182,2 милиарда юана повече, отколкото през април миналата година, когато на практика кредитирането се удвои, според данни
на централната банка.
Рейтинговите агенции и анализаторите предупредиха, че това увеличение на кредитирането би могло да доведе до взрив на лошите кредити, отбелязва АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *