Петролът поевтиня под $ 75 за барел

Петролът поевтиня под $ 75 за барел и последните сделки с фючърси за лек американски петрол се търгуват при $ 74.92 за барел. Въпреки, че планът за стабилизиране на еврото с близо $ 1 трлн. е факт, а редица европейски страни набелязаха сериозни стратегии за свиване на бъджетните си дефицити, обединената валута отново се срина на валутните пазари.
От нивото, на което се беше изстреляла в понеделник, а именно $ 1.3048, паричната единица на страните от еврозоната поевтиня до $ 1.2599.
Анализирайки ситуацията пред Associated Press, икономисти обръщат внимание на обстоятелството, че икономиките в еврозоната се възстановяват съвсем бавно от рецесията. През първото тримесечие покачването на БВП е със скромните 0.2% при 0.8% за САЩ. Конкурентното предимство, което произведените в Европа стоки ще имат с евтиното евро, е краткосрочна полза, изтъкват анализаторите. В дългосрочен план ефектът ще проличи когато правителствата на страните от еврозоната започнат да съкращават драстично разходите си и да повишават данъчното бреме. Така държавните стимули за икономиките напрактика ще изчезнат, с което ще бъде поставено препятствие пред растежа.
Ето защо икономистите очакват Европейската централна банка да бъде първата такава институция, която ще започне да повишава лихвените равнища, което е минус за еврото. Ако и Федералният резерв на САЩ посегне към увеличаване на лихвите, за инвеститорите доларът ще стане по-атрактивен отколкото обединената парична единица.
Гърция е като канарче в въглищната мина – случилото се е сигнал за нещо опасно, коментират специалисти пред Bloomberg. Проблемът с държавните ценни книжа е най-сериозният за глобалната икономика. Държавите бяха в позиция да подпомагат фалиращи частни компании, но но няма схема за спасение на фалиращи цели държави, още повече, че толкова много са страните с големи дългове по едно и също време.
Международният валутен фонд не може да бъде спасение, защото самият той зависи от дотациите на страните- членуващи в него. Държавите, които отказват да въведат дисциплина във финансите си, излагат на риск глобалната икономика, защото когато печатат нови пари за плащания по задълженията си, подклаждат инфлацията и тежат на пазара на държавни облигации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *