Китайските работници надигат глава

Десетки хиляди китайски работници, които произвеждат обувки за марки като Nike и Adidas, отбелязаха малка победа след масова стачка.

Базираната в Хонконг Yue Yuen Industrial, която е собственост на китайската Pou Chen Group – един от най-големите производители на обувки в света, обяви днес, че ще „коригира“ доходите на наетите лица, като започне със служителите в своята фабрика в провинция Гуандун.

Оценките за броя на работниците участвали в стачката, благодарение на която беше постигнат този пробив, варира от хиляди до десетки хиляди. Те искат не само увеличение на заплатите, но и социални и здравни осигуровки, отпуски и други придобивки.

От Adidas съобщиха, че компанията ще проведе разследване веднага след като стачката приключи.

Китай формира около 2.50 милиарда долара, или 10 %, от общия обем на продажбите на Nike, възлизащи на 25.3 милиарда щатски долара през миналата година. Но приходите от този пазар, преди лихви и данъци, представляват около една четвърт от печалбата на дружеството.

На производствения фронт, Китай също е ключов център за Nike , въпреки че е в последната година компанията заедно с други инвеститори търси начини да диверсифицира дейността си, заради растящите разходи за труд.

Около 250 000 работници в 195 фабрики в Китай правят продукти на Nike. Това представлява около една четвърт от почти 1 милион заети във фабриките по света на щатския гигант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *