Китайският държавен дълг удари 251% от БВП на втората по сила световна икономика

Към края на юни 2014-а година общият дълг на Китай достигна 251% от БВП на страната, съобщават „Файнешъл Таймс“ и телевизия CNBC, цитирайки информация на банката Standard Chartered. Това означава, че китайският държавен дълг вече надвиша с два и половина пъти размера на втората по сила световна икономика.

Според проучването на Standard Chartered драстичното повишение на китайския дълг се е натрупало в рамките на няколко години, след като през 2008-а година общият дълг на страната е бил в размер на 147% от БВП.

Главният икономист на банката Стивън Грийн отбеляза, че тази тенденция ще остане в сила и занапред, което може да доведе до безпокойство на финансовите пазари.

От старта на глобалната финансова криза през 2008-а година насам Китай се осланяше на здраво кредитиране, за да стимулира високите темпове на растеж на китайската икономика. Но това драматично повишение на общата задлъжнялост на страната може да доведе до сериозни опасения сред глобалните инвеститори, имайки предвид, че рязкото повишение на дълговете, особено в строителния сектор, представляваше сигнал за настъпване на финансова криза в други икономики по света. Именно рязкото повишение на дълговите нива и то в относително кратък период почти винаги биваха последвани от финансовите трусове в някои други икономики.

В резултат на това политиците в Китай са изправени пред трудната задача да се опитат да забавят икономическия растеж към по-устойчиви нива, без да се осъществи риска от т.нар. „твърдо приземяване“ – сценарий, при който икономиката доста бързо преминава от солиден растеж към по-бавен растеж или дори към стагнация (нулев растеж).

Дейвид Цуй, който е анализатор в Bank of America Merill Lynch, сподели: Досега инвеститорите игнорираха много от рисковете, свързани с китайското развитие. Но вижте пазара на недвижими имоти, вижте колко бързо се повишават лошите кредити във финансовата система.

По-рано тази година Китай преживява първия си корпоративен дифолт от 17 години насам (неспособност на даде компания да обслужи своите задължения) и това може да доведе до опасения, че може да последва т.нар. „ефект на доминото“.

Мисля, че ще има лавина от просрочени плащания в китайската финансова система. Това е само началото, предупреди Цуй от Bank of America в интервю за CNBC.

Държавният финансов одитор на Китай заяви в края на декември миналата година, че местните власти имат неразплатени дългове от 3 трлн. долара към края на юни 2013-а година, като това представлява скок с 67% спрямо последния аналогичен одит, проведен през 2011-а година.

Междувременно само корпоративният дълг на страната достигна рекордните 12 трлн. долара в края на миналата година, което се равнява на 120% от БВП на Китай, показва оценка на кредитната агенция „Стандард енд Пуърс“.

Трябва обаче да се има предвид, че нивото на дълга към БВП на Китай все още е по-ниско в сравнение с дълговото ниво в други големи световни икономики. В САЩ общото ниво на дълга е около 260% от БВП в края на 2013-а година, докато това съотношение във Великобритания е от 277 на сто. Япония оглавява тази световна негативна класация с общ дълг в размер на умопомрачителните 415% от БВП, показва докладът на банката Standard Chartered.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *