Продават десетки хиляди жилища в София

Хиляди жилища чакат купувачи в София, като много от тях са новопростроени. Според Наско Атанасов от „Виктория инвест” в сайтовете за София има около 170 000 обяви, но много от тях са пуснати повече от веднъж на различни места и затова реалната цифра е не повече от 50 000, пише “Монитор”.

По думите му в периода 2001-2010 г. в столицата са били изградени около 180 хил. жилища. “От тях са останали непродадени имотите, чието строителство е започнало малко преди края на 2009 г., когато жилищният пазар се срина”, поясни той. „В момента няма ръст на предлагане на новопостроените жилища, но се появиха оферти „на зелено” и хора, имащи налични пари, се ослушват да инвестират, защото цената е с около 20% по-ниска, отколкото след завършването на кооперацията. В известна степен си струва да се рискува, ако сградата е в хубав квартал”, допълва брокерът.

„В последните месеци се забелязва леко оживление в строителството на нови жилища, най-вече в южните квартали на столицата”, казва Даниела Грозева от „Веда корект”. „Част от проектите са за довършване на доскоро замразени строежи и някои от тях вече са взели разрешение за ползване. Има предлагане, но качеството не е на ниво”, уточнява тя.

Подобно е мнението и на Тихомир Цаков от „Аристо”, който казва, че предлагането на качествени нови жилища е много малко.

„Останали са главно апартаменти с много дефекти, изградени по време на строителния бум преди кризата, както и хубави имоти в затворените комплекси”, уточнява той. „В момента вече има глад за наистина качествени апартаменти. Българи с доходна работа в чужбина търсят да купят такива имоти у нас, но намирането е доста трудно”, добавя той.

Според Цаков за немалка част от офертите, като например за селските къщи, които не се търсят, брокерите не инвестират в рекламиране.

Арх. Георги Бакалов, председател на САБ, твърди, че в момента в столицата са празни поне 35 хил. апартамента, изградени през последните десетина години и те се предлагат на високи цени за нашите стандарти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *