Китайският президент поиска свободна търговия и либерализиране на инвестициите

Централно място в стимулиращия план от 586 милиарда долара на Пекин заема увеличаването на вътрешното търсене в Китай и създаването на нов модел за икономически растеж
Китайският президент Ху Цзинтао призова за свободна търговия и либерализиране на инвестициите и предупреди, че проблеми като протекционизма, остават в световната система, предаде Ройтерс. Ху заяви пред водещи бизнесмени и политици на конференцията на Организацията за Азиатско-тихоокеанско сътрудничество (АПЕК), че възстановяването на световната икономика все още не е факт. Той допълни, че централно място в стимулиращия план от 4 трилиона юана (586 милиарда долара) на Пекин заема увеличаването на вътрешното търсене в Китай и създаването на нов модел за икономически растеж.
„Трябва да продължим да осъществяваме либерализиране и улесняване на търговията и инвестициите и да се противопоставим на протекционизма във всичките му проявления, най-вече неразумните ограничения, наложени на развиващите се страни“, допълни китайският президент, цитиран от Днес+. Китайската икономика регистрира растеж през годината благодарение на стимулиращия план на правителството, като растежът на БВП на годишна основа се увеличи до 8,9% през третото тримесечие спрямо 7,9% през второто и 6,1% през първото, което на практика гарантира, че Китай ще достигне целта си от 8% растеж за цялата година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *