Моряците с по-нисък данък върху дохода

Намаляват данъка върху доходите на морските лица. Депутатите от комисията по бюджет и финанси приеха предложение на народния представител Даниела Петрова, касаещо доходите на т.нар. морски лица, предаде Фокус.
Годишната данъчна основа за доходите, придобити като морско лице, ще е 10 на сто от определената годишна данъчна основа, гласи промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Аргументите на вносителя са, че има спад в броя на кадрите, упражняващи морската професия. Ако през 2004 г. лицата, упражняващи морски труд в командния и помощния състав на кораб са били 5 000 към момента са 1 800, а броят на корабите, плаващи под български флаг от 40 кораба, са 23.
Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че преките въздействия върху хазната са негативни, но косвените биха могли да бъдат позитивни – връщане в българската държава на доходи на лица, които сега плават под друг флаг, за да избегнат облагането.
В Малта и Кипър например има нулева ставка на данъка върху доходите на т.нар морски лица. Горанов предложи да се наблюдава ефектът за период от три години. Според депутата от ГЕРБ Димитър Главчев и за една година този ефект може да бъде проследен по трудовите договори, които ще бъдат подписани.
Морско лице е физическо лице, заемащо длъжност от трудово правоотношение като член на екипажа на морски кораб, вписан в регистъра на корабите на държава-членка на Европейския съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *