Китайският юан стъпва в САЩ

Bank of China съобщи, че ще позволи търговията с юани в САЩ, като това изглежда е нова сериозна стъпка за превръщането на китайските пари в международна валута, според WSJ.
Вестникът предполага, че този акт показва символичното одобрение от страна на китайското правителство за външна търговия с юани. За сега въпреки наличието на няколко междудържавни споразумения за търговски обмен деноминиран в китайските пари, покупката и продажбата на юана остават най-вече в границите на Китай и са строго регламентирани и контролирани от държавата.
Bank of China също е държавна, като нейните клиенти в Ню Йорк вече ще могат да откриват сметки в юани.
Това съобщение идва преди посещението на китайския президент Ху Дзинтао във Вашингтон през следващата седмица. Очаква се Барак Обама да изкаже отново недоволството на САЩ от валутния контрол на Китай, който според критиците води до подценяване на юана и надува с милиарди долари търговския излишък на азиатската икономика.
Пекин се опитва да намали зависимостта си от долара чрез насърчаване на използването на юана, известен още като ренминби, за търговия и финанси. Това насърчаване се провежда основно в Хонконг, китайска територия със собствена валута, която е отворен пазар за чужденците, за разлика от континенталната част на Китай, която се води изолирана от глобалните потоци на капитал.
В Хонконг банките предлагат услуги с юани едва от миналата година, когато Световната банка и няколко чуждестранни компании успешно продадоха облигационни емисии, деноминирани в китайската валута.
Клиентите на новия клон в китайския квартал в Ню Йорк ще могат да търгуват юани за долари и да осъществяват трансфери до и от Китай с лимит от 4 000 долара долара на ден и от 20 000 долара на година.
Китайските лидери заявиха, че в крайна сметка ще позволят юанът да се търгува свободно, но това ще стане постепенно, за да се избегнат щети за финансовата им система и износа.
Пекин обеща по-голяма гъвкавост на обменните курсове през юни 2010 г., оттогава юанът е поскъпнал с близо 3.5% спрямо долара. Анализаторите очакват още 5% ръст на китайските пари през тази година, но в същото време считат, че те са подценени с около 40 процента.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *