Китайски марки „захапват“ здраво пазара на смартфони

Световният пазар на смартфони забави ръст в очакване на новите флагмани през второто полугодие, а китайските производители увеличават дела си, сочи анализ на TrendForce за второто тримесечие.

В периода април-юни са продадени 304 млн. смартфона, което е само с 1,9% повече, спрямо първото тримесечие на годината. Samsung остава най-големият доставчик с дял от 26,8% от целия пазар, запазвайки почти без промяна досегашните си позиции, информира TechNews.bg.

В същото време делът на Apple сериозно намалява – от 20,5% до 16,4%, като причина за това е очакването на нов iPhone от потребителите на американската марка.

Китайските производители демонстрират висок ръст. Общо, те са продали 126 млн. устройства, или с 15,6% повече спрямо предходното тримесечие. Анализаторите обясняват този ръст с увеличеното търсене на местния пазар в периода на майските празници и укрепването на позициите на китайските доставчици на световния пазар.

На трето място в челната петица TrendForce класира Huawei, която държи дял от 7,6%. Веднага след нея се нарежда друг китайски производител – Xiaomi с дял от 5,9%, а петата позиция е за LG, която контролира 5,8% от пазара.

Според анализаторите, Xiaomi не може да изпълни плана си за продажби в размер на 100 милиона броя тази година. Очаква се китайската компания да реализира не повече от 70 млн. броя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *