Франция спира протестите на фермерите с 1,1 млрд. евро

В опит да спре протестите, които през последните дни доведоха до блокиране на пътища в североизточната част на Франция, правителството обяви мерки в подкрепа на животновъдите, чиято реализация ще възлезе на 1,1 млрд. евро, пише Farmer.bg.

„Целта на плана е да бъде преодоляна кризисната ситуация, но и да се постигне трайно разрешаване на проблемите“, заяви френският премиер Манюел Вайс след заседание на кабинета, цитиран от Reuters.

Във вторник президентът страната Франсоа Оланд обеща да бъде съставен план за подпомагане на пострадалите от ниските цени, силната конкуренция и свиването на печалбите говедовъди, свиневъди и производители на млечни продукти, притискани от преработвателните предприятия и търговците на дребно.

Министърът на земеделието Стефан льо Фол, който през миналата седмица заяви, че 10% от животновъдите в страната са на ръба на фалита, представи подробности за 24-те мерки, които целят да облекчат финансовото състояние на фермерите.

Пакетът включва до 600 млн. евро данъчни облекчения и отлагане на плащания, които ще струват на бюджета на страната около 100 млн. евро. Освен това държавата ще осигури гаранциите върху заеми на фермерите на стойност до 500 млн. евро чрез своята банка за обществени инвестиции, като основната цел е производителите да успеят да изчистят заемите си към своите доставчици. Това ще струва на правителството още 100 млн. евро.

При дългосрочните мерки целта е да се обърне тенденцията на понижаване на конкурентоспособността на производителите на местните и външните пазари на месни и млечни продукти, особено по отношение на конкурентите от държавите-членки на Европейския съюз, където цените са значително по-ниски, като основното внимание е насочено към Гърция, Турция, Ливан и Виетнам, обяви Вайс.

От най-големия френски браншови профсъюз, Националната федерация на профсъюзите на заетите в селското стопанство, приветстваха плана. Фермерите започнаха да разчистват някои от преградените пътни артерии.

Освен че са традиционно десни гласоподаватели, селскостопанските производители в страната все повече се разочароват от правителството на Социалистическата партия на Оланд, като изтъкват, че увеличаващата се бумащина и високите разходи за труд са основната причина те да загубят своята конкурентоспособност.

Забраната, която Русия наложи върху вноса на хранителни стоки от ЕС и удължаването й, излишъкът на пазара на мляко след премахването на квотите за производството му от 1 април, свиването на търсенето от страна на Китай и силата на търговските вериги в ценообразуването натежаха върху печалбите на фермерите и им въздействаха депресиращо, предизвиквайки масовите им протести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *