Китай задмина САЩ по продажби на коли

Китай изпревари САЩ като най-големия пазар за автомобили в света. За първи път в историята някоя държава купува повече автомобили от родната на „Форд“ и „Кадилак“. Tъй като Китай купува повече коли и автомобили от американците, се очаква тази тенденцияда има последици върху околната среда, цените на природния газ и дори моделите автомобили.

Тази година в Китай са продадени над 12,7 млн. автомобили и камиони, което е увеличение с 44% спрямо предходната година. Увеличениетое по-голямо от прогнозата за продажба на 10,3млн. автомобила в САЩ според данни на американската консултантка компания за автомобилния сектор „Джей Ди пауър енд асошиейтс“. Отдавна се очакваше Китайда изпревариСАЩ, тъй като населението й от 1,3 млрд. е над четири пъти повече от населението на САЩ.
Растежът на продажбите се ускори доста по-бързо от очакваното благодарение на намаленията на данъци в Китай, програма за стимулиране на сектора и отслабването на американския пазар.
Преди две години „Джей Ди пауър енд асошиейтс“ прогнозира, че Китай ще изпревари САЩ като най-големия пазар за автомобили през 2025 г.
По-рано тази година компанията предвиждаше, че продажбите в Китай за тази година ще достигнат 9 млн. автомобили.
Днес Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (ACEA) съобщи, че европейските продажби на автомобили са отбелязали ръст с 26,6% през ноември спрямо същия месец миналата година, подкрепени от бонус предложения за клиентите, които предават стари автомобили.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *