Опълчване срещу разгула

Опълчване срещу разгула

Банки, оцелели с държавната помощ, отново искат да раздават премии

„Не съм се кандидатирал за този пост, за да помагам на шепа самозабравили се големци от Уолстрийт” – заяви Обама пред телевизия CBS. За да предотврати още по-голямо разрастване на финансовата криза, Камарата на представителите във Вашингтон гласува мащабна финансова реформа. В излъченото от CBS интервю президентът подбира остри думи за кредитните институти, които оцеляха от кризата благодарение на държавната помощ и които сега отново искат да плащат високи премии.

Обама атакува банките
Данък върху мениджърските премии?
Редица американски банки положиха усилия да върнат бързо държавната помощ, за да се измъкнат от строгия държавен надзор. В момента само две големи банки – Wells Fargo и Citigroup – държат капитал от конюнктурната програма на правителството. Обама атакува и онези банки, които, въпреки чеоцеляването имсе дължи на подкрепата на данъкоплатците, се опълчват срещу държавния контрол.
Засега обаче Съединените щати няма да последват примера на Великобритания и Франция за въвеждането на извънреден данък върху премиите за банкови мениджъри. На въпроса дали Вашингтон обмисля подобни планове американското финансово министерство отговори чрез мейл с лаконичното „в момента не”. Тези дни във Великобритания бе гласуван извънреден данък от 50 процента върху бонусите от 25 хиляди паунда нагоре. И във Франция се работи върху въвеждането на такъв данък.
За да не се стига до повторения…
С т. нар. реформа „Уолстрийт” правителството на Обама иска да предотврати евентуалното настъпване на следващи финансови кризи. Въпреки съпротивата на републиканците, Камарата на представителите одобри съответната реформа на финансовия пазар. Наред с откриването на Служба за защита на потребителите във финансовия сектор, занапред важи предписанието преди отпускането на кредити за недвижимо имущество банките да проверяват дали клиентът изобщо ще може да погасява заема. Финансовата комисия към Камарата на представителите окачестви гласуването на реформата като ”исторически акт”.

Финанси
Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *