Китай започва 1000 мега-проекта за 300 млрд. долара

В една от най-големите световни икономики – тази на Китай, мащабите никога не са малки. Китай публикува днес списък с над 1000 проектни идеи на обща стойност над 317 милиарда долара! Списъкът на практика представлява публична покана към частни инвеститори да подкрепят проектите, предаде Ройтерс.

Националната комисия за развитие и реформи обяви, че точно 1043 проекта в областта на транспорта, водната инфраструктура и публичните услуги чакат от този момент нататък да се превърнат в публично-частни чрез смесен тип финансиране.

Важно е да се отбележи обаче, че според публичната покана на сайта на агенцията не става ясно дали тя включва и участието на чуждестранни компании.

Проектите са планирани за 29 района на страната, включително Пекин и югоизточната част на страната. „Публикуването на този набор от публично-частни проекти е, за да помогне за по-бързото усвояване на този модел“, пише в мотивите си китайската агенция.

Икономисти коментират, че заради забавянето на икономическия си растеж Китай се обръща към популярния модел за развитие на инфраструктура в търсене на свежо финансиране и забързване на растежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *