Нигерия и Перу са по-атрактивни за бизнес от България

Поредна анкета показва, че България не успява да се справи с конкуренцията на световния пазар и да спечели интереса на инвеститорите. Страната ни се нарежда на 47-о място от 49 изследвани държави по атрактивност за правене на бизнес. Това показва анкета на бизнес телевизията CNBC за нагласите на фирмите и преките вложения, разпространена от „Файненшъл таймс“ за България. Анкетата е проведена сред зрители с интерес към инвестирането през декември.

На въпрос, свързан с атрактивните дестинации за вложения, България е поставена на предпоследното, 47-о място, като след нас е единствено Кипър и групата „Други държави“. За най-привлекателни зрителите са посочили САЩ, Великобритания и Австралия. Любопитното е, че преди България са и страни като Нигерия и Перу.

Бизнес аудиторията на CNBC вижда потенциал за развитие в технологиите, здравеопазването и храните. А като най-важни условия за инвестиции посочват икономическата и политическата стабилност, условията за правене на бизнес и цената – такси, регулации и др. На въпрос „В коя държава сте пътували по работа в последните месеци“ България излиза на 28-о място. В първата тройка попадат Великобритания, САЩ и Германия.

Това е поредното проучване, което поставя България на опашката сред дестинациите за правене на бизнес. В опит да привлече повече фирми шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев наскоро обяви, че ще се разработи поредната стратегия. От подобен документ обаче няма да има особен смисъл предвид почти всекидневните предложения на бизнеса за облекчаване на регулациите и подобряване на пазарната среда.

СПАД

В рамките на 3 месеца Агенцията за инвестиции е издала 3 сертификата на големи инвеститори, които ще вложат у нас 128.3 млн.лева. „В напреднал етап на сертифициране от агенцията са други 3 инвестиционни проекта в сферата на производството и научноизследователската и развойната дейност за 55 млн. лв. и предвиждащи 418 нови работни места“, обясни Стамен Янев. Данните на БНБ обаче показват, че въпреки това вложенията у нас намаляват – през третия месец на тази година инвестициите у нас са 52.8 млн. евро в сравнение с 208.8 млн. евро година по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *