Китай избра София за агроцентър в Европа

България беше избрана от Китай за създаването на регионален агроцентър в Централна и Източна Европа. През миналата седмица земеделският министър Васил Грудев подписа в Букурещ меморандум с китайския си колега Хан Чанфу. Срещата между двамата беше първата на ниво министри на земеделието на България и Китай през последните 10 години.

Т. нар. асоциация за насърчаване на сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай ще бъде в сградата на министерството на земеделието в София. Тя ще се грижи за съдействие и улеснения на агробизнеса за съвместни проекти с 16-те държави от региона.

„За България като земеделска страна е изключително важно ние да бъдем локомотивът на отношенията между Китай и ЦИЕ. Ситуирането на центъра у нас е голям успех и възможност за развитие на българския земеделски бизнес“, заяви Грудев. Според него това е първата стъпка за институционализиране на сътрудничеството между страните от формата 16+1 в областта на земеделието и храните.

С изграждане на център за развитие на земеделието българските стоки ще получават приоритетен достъп до пазара на Китай, твърди земеделският министър. Това било особено важно на фона на изключително тежката година в аграрния сектор и последиците от руското ембарго. На този етап най-тежко било положението при млечните продукти.

„С използването на платформата, която ще изградим, ще ускорим реализацията на български стоки на китайския пазар. Искам да подчертая, че този център не е връзка само на България с Китай, а на всички 16 страни от Централна и Източна Европа с Китай и е от изключителна важност, че той ще е ситуиран и управляван в България“, добави министър Васил Грудев.

Колегата му от Пекин Хан Чанфу пък смята, че асоциацията е един от най-важните компоненти за сътрудничество между държавите. Той допълни, че компании от Китай имат интерес от инвестиции в земеделието в България, а също така и в машиностроителния сектор и по-специално агротехниката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *