Оманците искали три компании

Консорциумът от Оманския фонд, ЕПИК и „Джемкорп“ предлагал да участва в оздравяването на КТБ с акциите на „Виваком“, „Петрол“ и Националното управление „Радио и телевизионни станции“ (НУРТС). Това сочи писмо с дата 28 октомври (предхождащо това от 30-и, което вече е известно), разпространено до медиите от вложителите в банката и създателите на неправителствената организация „Ние, гражданите“. От документа, изпратен до българското правителство и БНБ, става ясно, че консорциумът предлага да създаде дружество с участието на държавата, като разпределението на собствеността е 50 на 50. Частните инвеститори щели да покрият дела си чрез акциите на „Виваком“, „Петрол“ и НУРТС. Трите дружества са в активите на „Бромак“ и ще бъдат продадени на Оманския фонд за 10 долара, пише в писмото. По документи обаче „Бромак“ няма собственост в тези компании, но пък КТБ ги е кредитирала.

„Как ще стане това, след като „Бромак“ не е собственик на тези активи, поне официално?“, коментираха адвокати. Според тях вариантът е „Бромак“ винаги да е бил „задкулисен“ собственик на дружествата и сега всъщност да осветлява собствеността си. Според юристите липсата на оценка на въпросните активи е сред причините БНБ да отхвърли офертата.

От писмото на консорциума се разбира, че Оманският фонд при нужда ще предостави един или всички активи като част от своя принос в сделката с държавата. Според инвеститорите сумата на участието е2 млрд. лв. – в брой и други активи.

„Не съм запознат с предложението на Оманския фонд“, коментира за „Преса“ изпълнителният директор на „Петрол“ Милко Димитров. „Такава оферта обаче ми се вижда несериозна, защото тези активи са вече заложени в банката. Как ще се ползват втори път за обезпечение? Това е абсурдно“, допълни Димитров. НУРТС е собственост на офшорка, която е близка до банкера Василев. През септември обаче „Виваком“ поиска да купи компанията.

От писмото на инвеститорите става ясно, че се предвижда незабавното изплащане на гарантираните суми на всички граждани и фирми, които имат право на тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *