Китай иска централна позиция на световната икономическа сцена

Финансовата криза щеше да приключи много по-скоро, ако светът се управляваше по начина, по който се управлява Китай, смята гуверньорът на Китайската народна банка Джоу Сяочуан. Според него китайските власти са отговорили на кризата с бързи, решителни и ефективни мерки, и по този начин са демонстрирали превъзходството на китайската система във времена за вземане на съдбовни решения.
В срещата на лидерите на страните от Г-20, която започна днес, президентът на Китай Ху Дзинтао вижда шанс неговата страна да заеме полагащото й се централно място на световната политическа и икономическа сцена.
Политическите лидери на Китай обаче нямат опит с подобна водеща позиция, се казва в анализ на списание Economist. В годините след рухването на комунистическата система в Централна и Източна Европа, лидерите на Китай заеха пасивна позиция и решиха, че страната трябва да изчака подходящия момент. По това време е било твърде неясно по какъв начин ще се справи китайската комунистическа партия с надигащата се политическа буря. И още по-важно – икономиката на страната тепърва е щяла да започне своя бурен растеж, напук на скептичните очаквания.
Двадесет години по-късно, в условията на безпорядък в западните икономики, китайските лидери вече виждат възможност да изместят САЩ като световна сила или поне да споделят ролята с американските си колеги.
Бурният растеж на Китай и нарастващото значение на страната за възстановяването на световната икономика дават все по-голяма увереност на китайските лидери.
Китайският президент настоява неговите колеги от САЩ и Западна Европа да предоставят повече правомощия на финансовите министерства и централните банки, за да могат те с помощта на извънредни мерки да предотвратят системния риск. Според Ху Дзинтао е много важно да се действа бързо и да се избегне „мъчителния процес“ на одобрение на подобни дръзки мерки. Точно по такъв начин администрацията на китайския президент одобри стимулиращ пакет от 586 млрд. долара през ноември 2008 г., като изнесе съвсем малко детайли за естеството на мерките.
Гуверньорът на Китайската народна банка предложи предидве седмици да се създаде нова международна валутна система под управлението на Международния валутен фонд.Предложението му да се отнеме ролята на щатския долар на световна резервна валута бе пренебрегнато от западните държави. С по-голям ентусиазъм бе посрещнатоискането на Китай да се преразгледа системата за гласуване в МВФ, за да получат развиващите се страни повече влияние при вземането на важни решения.
Китай разполага с повече от 2 трлн. долара валутни резерви и по този начин се превръща в най-големия потенциален кредитор на МВФ, което е от голямо значение за страните, нуждаещи се от финансова помощ. През септември миналата година Китай се превърна в най-големият кредитор на САЩ, като задмина Япония и направи американското правителство още по-зависимо от китайското финансиране. По последни данни на финансовото министерство на САЩ Китай държи около 10на стоот дълга на американското правителство.
Целта на китайското правителство е да постигне 8% икономически растеж през тази година. Това е доста под двуцифрените нива за последните близо 10 години. В началото на тази седмица Световната банка коригира надолу своята прогноза за растеж на китайската икономика до 6,5 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *