Китай обезпокоен за световната резервна валута

Тревогата на китайските власти за бъдещето на огромните доларови запаси на страната продължава да се увеличава. Поредното потвърждение на тази загриженост бе изказването на гуверньора на Китайската народна банка Джоу Сяочуан, който смята, че е дошло времето да се въведе по-стабилна международна резервна валута, която да замени щатския долар, съобщава вестник New York Times.
Джоу Сяочуа предлага да се създаде нова международна валутна система, която да се управлява от Международния валутен фонд (МВФ), за да не е толкова зависима от слабостите в икономиката на една отделна страна. Предложението на Китай идва седмица преди началото на срещата на лидерите на 20-те най-развити страни в света в Лондон.
Управителят на Китайската народна банка призова световната общност да разшири функциите на специалните права за тираж на МВФ, които да се използват и като световна резервна валута. Подобно предложение бе направено и от Русия, но САЩ успяха да отклонят промяната с мотива, че отнемането на функцията на долара на резервна валута ще дестабилизира финансовите пазари.
Специалните права на тираж представляват безналични международни резервни активи, базирани върху стойността на кошница от четири валути – долар, евро, британска лира и японска йена. Теглото на отделните валути се актуализира на всеки пет години по такъв начин, че да отразява реалните относителни дялове на страните в международната търговия. Специалните права на тираж се използват рядко в наши дни, главно при получаване на траншове от МВФ.
Според Джоу Сяочуа въвеждането на нова резервна валутна система е необходимост, след като световната икономическа криза е разкрила всички слаби страни на сегашната система и заложените в нея систематични рискове. Твърде дългото доминиране на долара като световна резервна валута е позволило на САЩ да натрупат огромни бюджетни дефицити, като заемат непрекъснато средства отвън, което повишава твърде много рисковете за страните, финансирали този дълг.
Малко на брой анализатори вярват, че щатският долар ще бъде заменен скоро като доминираща валута, но предложението, отправено от Китай, показва, че страната е твърдо решена да си извоюва по-сериозна роля в световните отношения.
Китай е страната с най-големи чуждестранни валутни резерви в света, оценени на приблизително 2 трлн. долара, като повече от половината от тези активи представляват американски държавни облигации и други дългови книжа, деноминирани в долари.
Миналата седмица китайският премиер Уън Дзябао също изрази загриженост за сигурността на тези активи, защото огромните финансови инжекции на американското правителство могат да доведат до висока инфлация и още по-големи бюджетни дефицити. По този начин доларът е изложен на инфлационен натиск, което ще обезцени евентуално деноминираните в долари финансови активи.
В отделно съобщение китайските власти потвърдиха, че ще продължават да купуват американски ценни книжа, за да не се стигне до смут на финансовите пазари.
В случай че Китай загуби интерес към дълговите книжа на САЩ, цената, която Вашингтон ще трябва да заплаща, за да финансира своите пакети за стимулиране на икономиката, ще се повиши значително.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *