Цената на петрола с 4-месечен връх

Цената на петролните фючърсни договори достигна най-високото си равнище за последните четири месеца в края на вчерашната сесия на международните пазари.
Поскъпването на суровината бе подхранено от надеждите на инвеститорите, че планът на икономическия екип на президента на САЩ Барак Обама за отстраняване на неликвидните банкови активи ще стимулира растежа на щатската икономика, следователно и потреблението на петрол в страната.
Петролните фючърси с доставка през май поскъпнаха с 1,73 долара до 53,80 долара за барел в края на борсовата сесия в Ню Йорк. Това е най-високата цена на затваряне от 28 ноември миналата година досега по данни на агенция Bloomberg.
По време на азиатската сесия суровината губи част от спечеленото и се понижава с 0,26% до 53,66 долара за барел.
Цената на суровия петрол тип „Брент“ се повиши с 2,25 долара до 53,47 долара за барел вчера. В часовете на електронната търговия на Лондонската международна петролна борса майските петролни фючърси се търгуват с понижение от 38 цента до 53,09 долара за барел.
Енергийното министерство на САЩ ще обяви утре данните за промяната в петролните запаси на САЩ през миналата седмица, като мнозинството от анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакват, че запасите ще отбележат ръст.
Поскъпването на петрола е също последица от поевтиняването на щатската валута, която удари двумесечно дъно спрямо еврото. Това прави цената на черното злато, изразена в други валути, по-ниска и принуждава инвеститорите да търсят алтернативни инвестиции за убежище от инфлацията.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *